Tűz

2022.07.05. 20:10

Újabb tűz lobbant fel a Bükkben, ezúttal Szilvásvárad közelében

Számos rovar-és növényfaj sérült a tűzben, és öreg fák is áldozatul estek a pusztításban.

HEOL

Ismét felcsaptak a lángok a Bükkben

Forrás: Bartha Attila BNPI/Facebook

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága Facebook-oldalán osztotta meg a szomorú hírt, miszerint újabb területen lobbantak fel a lángok a Bükkben. Mint írják, ezúttal a Csortos-kőnél pusztítottak a lángok, fokozottan védett természeti területen, az egyik kultúrtörténeti bemutató tanösvény közelében hétfőn, majd sajnos még kedden is. Hétfőn a Szilvásváradi Erdészet által jelzett, messziről is jól látszó, magasra törő füst pár nappal korábbi, igen friss és szomorú emlékeket mozdított meg – szerencsére azonban itt az Erdészet szakemberei, a Szilvásváradi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és az Egri Katasztrófavédelem tűzoltói, valamint kollégánk együttes erőfeszítése hamar megfékezte a lángokat.

A két nap alatt mintegy 1 hektáron sérült az egyébként igen értékes, fakitermelést nem szolgáló, 142 éves idős erdő és élővilága. Bizonyíthatóan néhány fehér- és piros madársisak, illetve madárfészek kosbor egyed sérült, azonban az öreg fákban és az erdőrészletben nagy arányban megtalálható holtfában élő számos rovar, mint például a laposorrú ormányos, nagy hőscincér, skarlátbogár, pompás rózsabogár, nyolcpettyes virágbogár, valamint a pattanóbogarak több faja ugyanúgy sérülhetett.

Mivel a terület nem igazán látogatott, valószínűleg öngyulladás okozta a tüzet, amit egy eldobott üvegpalackon vagy annak cserepén a száraz növényzetre fókuszáló Nap sugarai lobbantottak be.

Pár nappal korábban szintén a Bükkben végeztek óriási pusztítást a lángok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában