Vádemelés

2022.07.06. 06:55

Pityókásan sétálgatott a gyöngyösi férfi, beült más autójába, amivel bokorba hajtott

Jármű önkényes elvétele miatt emeltek több ügyben is vádat Heves megye ügyészségei.

Dr. Szalay Zoltán

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Aki idegen gépi meghajtású járművet mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul használja, vagy valóban jogtalanul használja az így elvett, illetve rábízott idegen járművet, az szabadságvesztéssel is büntethető bűntényt, a jármű önkényes elvételének bűntettét valósítja meg – tudatta portálunkkal a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője. Dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész hozzáfűzte: – Ezt a vagyon elleni deliktumot az különbözteti meg a lopástól, hogy az utóbbit nem az időleges jogtalan használat, hanem a végleges eltulajdonítás céljából követi el a tettes.

Az Egri Járási Ügyészség jármű önkényes elvételének bűntettével és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségével vádolja azt a 22 éves férfit, aki idén januárban Tarnaleleszen iszogatott, amikor megtudta, hogy a ház előtt, ahol éppen tartózkodik, egy olyan kocsi parkol, amiben benne maradt az indítókulcs. Rögtön beült a járműbe és azzal autókázni indult. Nem sokáig furikázott, mert a rendőrök igazoltatták, s megállították.

A vádhatóság a vádiratában vele szemben felfüggesztett szabadságvesztés-büntetés és mellékbüntetésül járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.

Hasonlóan az iménti két bűncselekmény miatt emelt vádat a Gyöngyösi Járási Ügyészség egy, a mátraaljai városban lakó személy ellen. Az illető tavaly decemberben pityókásan sétálgatott a település utcáján. Megpillantott egy leállított személygépkocsit, amiben a gazdája benne felejtette az indítókulcsot. A vádlott nem habozott, beült a kocsiba, majd azzal hátramenetben elindult. Néhány méter gurulás után egy parkoló kocsinak ütközött, majd az úttest túloldalán egy bokorban landolt. A terhelt elrohant onnan, de hiába, mert a bűnüldözők pár percen belül elfogták őt.

– Az ügyészség a vádiratában a jelenleg más ügyben letartóztatásban lévő vádlottal szemben azt indítványozta, hogy az ügyek egyesítése mellett a bíróság sújtsa végrehajtandó börtönbüntetéssel, mellékbüntetésül tiltsa el a járművezetéstől és a közügyek gyakorlásától. Emellett arra is indítványt tett, hogy a bíróság rendelje el a sérült járművek tulajdonosai által bejelentett polgári jogi igényeknek a büntetőeljárás keretében történő elbírálását.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában