Sírkert

2022.08.08. 17:30

Hetven urnát helyeztek ideiglenes helyre a Grőber temető falomlása után

Volt, aki már korábban jelezte, hogy problémák vannak a sírkertnél.

Molnár Helga

Megkezdődött a helyreállítás

Forrás: Agria Tv

– Az éjszaka folyamán eddig ismeretlen, vis major okok miatt bedőlt a Grőber urnatemető nyugati fala, melynek következtében urna sírhelyek is megsérültek. Az önkormányzat munkatársai reggel megkezdték az okok kivizsgálását illetve a károk felmérését. A temetőt ideiglenesen lezárták –  adta hírül az egri önkormányzat közösségi oldalán, amiről portálunk is beszámolt szombat reggel.

Az esettel kapcsolatban kerestük a Városgondozás Eger Kft.-t. Juhász Géza ügyvezető közölte a Grőber temető kerítése rádőlt a kerítés mellett található urnafalra. Szombaton a Városgondozás Eger Kft. – a fenntartó egri önkormányzattal történt egyeztetés alapján – átmenetileg lezárta a Grőber urnatemetőt, mindaddig míg a sérült urnák szakszerű átmeneti tárolásáról nem intézkedtek. Ezzel egyidőben az omlás helyszínét paravánnal körbekerítette a társaság.

– A helyszínen Minczér Gábor alpolgármester, dr. Bánhidy Péter jegyző és Magyar Attila közbiztonsági referens közreműködésével és egyeztetésével, a temetkezési vállalkozó bevonásával történt a sérült sírhelyek hetven urnájának, kegyeleti szempontoknak megfelelő átmeneti elhelyezése, melyeket további intézkedésig a Fekete Rózsa Temetkezési Kft. tárol – tette hozzá.

Szombaton a cég rendkívüli munkára berendelt munkavállalói 17 órára befejezték az építési romok eltakarítását és környék rendbetételt. Az önkormányzat a további intézkedések szükségességét szakemberek és statikus bevonásával vizsgálja, a helyreállítás költségét és várható időpontját ez alapján határozzák meg.

– Az urnafal helyreállítását követően – egyéb jelzett kérés hiányában – az urnák visszakerülnek az eredeti helyükre, így amennyiben külön kérdés, kérés nem merül fel a hozzátartozók részéről, intézkedésre nincs szükség. A hozzátartozók a Fekete Rózsa Temetkezési Kft.-nél, Eger önkormányzatának városüzemeltetési irodájánál  06-36-523-700) valamint társaságunk kegyeleti ügyfélszolgálatnál  06-30-339-0016) tudnak érdeklődni – taglalta.

Mint megtudtuk, a temető közvetlen közelében élő szomszéd már 2020 májusában jelezte, hogy gyanúsan megdőlt ez a falrész, és az önkormányzat illetékesei vizsgálják felül ezt, de nem történt meg e két év alatt.

A Demokratikus Koalíció helyi szervezete közösségi oldalán jelezte, minden segítséget felajánlottak a városvezetésnek, továbbá várják az érintettek jelentkezését is, ha szükségük lenne bármilyen segítségre, amely az ügyintézésben esetlegesen felmerül. Kérdéseinkkel megkerestük az egri önkormányzatot is, ám egyelőre nem juttatták el válaszaikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában