Felderítés

2022.08.09. 17:30

Magasból ellenőriznek Heves megyében - 5 milliós birság is járhat a parlagfűért

A kormányhivatal munkatársai a határszemlékkel párhuzamosan folyamatosan ellenőrzik a parlagfű külterületi jelenlétét, hétfőn pedig kisrepülőgépes légi felderítéssel vizsgálták a mezőgazdasági területeket. A levegőből történő szemle különösen a nagy, nem belátható táblák, illetve a nehezen megközelíthető földek ellenőrzését könnyíti meg.

HEOL

Készülődés a légi felderítésre

Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal/Facebook

Megyénkben a parlagfű fejlettségi állapota már virágbimbós stádiumban van – tájékoztatta portálunkat a Heves Megyei Kormányhivatal. 

Felhívták a figyelmet, a védekezés a földhasználók törvényben meghatározott kötelezettsége. A parlagfű virágbimbójának kialakulását meg kell akadályozni és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani. Az allergén gyomnövény belterületi jelenléte esetén az adott település jegyzője illetékes, míg külterületet érintően a kormányhivatal jár el.

 

– Ha az ellenőrzés alapján megállapítható, hogy a parlagfű virágbimbós állapotba került, a növény-és talajvédelmi hatóság eljárást indít, a hatályos jogszabályok alapján közérdekű védekezést rendel el, valamint növényvédelmi bírságot szab ki. A bírság összegét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfű borítottság mértéke határozza meg, összege 15  ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet – tudatták.

 

– Az elmúlt hetekben több mint száz hektárt érintően kaptak figyelemfelhívó levelet Heves megyei földtulajdonosok, akiknek területén alacsony fejlettségi szintű (száras-leveles állapotú) parlagfüvet azonosított a hatóság. A felhívás célja az volt, hogy a tulajdonok még a pollenszórás előtt gondoskodjanak a növény visszaszorításáról. Megyénkben - az eddigi ellenőrzési tapasztalatok szerint - a gazdálkodók többsége kiemelt figyelmet fordít a parlagfű elleni védekezésre, köszönjük az együttműködésüket! – fogalmaztak.

 Jelentős parlagfüves területek, gócpontok jellemzően a gabonatarlókon, vagy a még betakarítás előtt álló napraforgó- és kukoricatáblákban alakulnak ki. A növény nagyon sok allergiás ember életét keseríti meg, az előző éves becslések szerint számuk elérheti akár a nyolcvanezret is szűkebb hazánkban, szerencsére azonban egyre kisebb területet érint a jelenléte. Az előző évben pedig szigorodott a védekezésről szóló jogszabály. A bejelentés után öt napon belül a helyszínen vizsgálódnak a szakemberek, s ha szükséges, bírságolnak. Ha a gazdálkodók nem tesznek eleget védekezési kötelezettségüknek, az allergiások védelmében a büntetésen túl akár a fertőzött területen található növényállomány egészét is megsemmisíthetik, már nem számít a kultúrnövények tőszáma sem.

Az agrártárca és a Belügyminisztérium támogatásával, valamint a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának segítségével tavaly helikopteres ellenőrzéssel egyetlen nap alatt már mintegy 163 ezer hektárt volt képes ellenőrizni a hivatal. Ez viszonytásképpen nyolcvan település külterületét érintette. Az ellenőrzés egyébként rendszerint a megye teljes mezőgazdasági területét lefedi. A minisztériumoknak és a rendőrségnek hála a légi felderítés hatékonyan egészíti ki a drónos és földfelszíni munkát. A helikopteres, a drónos és a tavaly óta alkalmazott kisrepülőgépes felderítések segítségével az elmúlt három évben majdnem tizenháromszorosára növelték az ellenőrzött külterület nagyságát. Ennek s az egyre szaporodó bejelentéseknek hála a parlagfűvel fertőzött területek nagysága évről évre csökken. De a javuló tendencia nem csupán a felderítésnek, hanem a gazdálkodók hozzáállásának is köszönhető. Emellett a fertőzöttség mértéke is csökkent a megyében, tehát az elmúlt évek adatai egyértelműen javuló tendenciát mutatnak. A tudatos szemléletformálás és a rendszeres akciók hatása már látszik a kormányhivatal tapasztalatai szerint. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában