Takarékosság

2022.08.17. 14:23

Vízkorlátozást vezettek be újabb három mátrai településen

A Mátra magasabban fekvő területein is tilos a pazarló locsolás, autómosás.

HEOL

Kéri a vízszolgáltató a helyhatóságokat, hogy tiltsák meg az autók tömlős, ivóvízzel történő mosását

Forrás: Pixa Bay

Újabb településeken rendelt el elsőfokú vízkorlátozást az Északmagyarországi Vízművek (ÉRV) Zrt., közölte honlapján a társaság. Az extrém csapadékhiányra, illetve a hőség miatt várható jelentős fogyasztásnövekedésre tekintettel, az ÉRV Mátraháza, Mátraszentimre és Parádsasvár önkormányzatait kérte meg, hogy gondoskodjanak az ivóvíz-fogyasztási korlátozó intézkedések I. fokozatának bevezetéséről. Erre azért van szükség, hogy továbbra is folyamatosan biztosíthassák az ivóvízellátást.

Ebben a fokozatban tilos a kertek, parkok tömlős és árasztásos locsolása, a gépkocsik tömlős mosása. Tiltják a házi medencék, gyűjtőtartályok ivóvízzel történő töltését. Tíz százalékkal kell, hogy csökkentsék napi ivóvíz-vételezésüket az üzemi fogyasztók, azaz az évi tízezer köbméternél nagyobb vízmennyiséget felhasználók. A kiemelt intézmények ez alól kivételek. Az üzemi fogyasztó kategóriába nem tartozó közületek és intézmények fogyasztása – a kiemelt intézményeket kivéve – az előző év tárgyhavi fogyasztást nem haladhatja meg. Tilos ezen kívül a közutak locsolása és mosása.

A szolgáltató kéri, hogy a korlátozási előírásokban foglaltakon kívül is takarékosan gazdálkodjanak az ivóvízzel, hogy az ellátás biztonsága minél tovább fenntartható legyen. Mint írták, igyekeznek mindent megtenni az ellátásbiztonság fenntartása érdekében, kiemelt figyelmet fordítva az esetleges hálózati meghibásodások javításának gyorsaságára, illetve szükség szerint az ivóvízellátás alternatív módon történő biztosítására.

Tíz nappal ezelőtt tucatnyi településen lépett érvénybe ugyanez a korlátozás, azóta Bodony, Erdőkövesd, Kisfüzes, Mátraballa, Mátraderecske, Parád, Pétervására, Recsk, Szajla, Terpes, Váraszó és Ivád lakóinak, felhasználóinak is takarékoskodniuk kell az ivóvízzel.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában