Hős

2022.09.25. 07:00

A pétervásárai toronyból akart ugrani, a kitüntetett tűzoltó mentette meg az életét

Sári Viktor krízishelyzetben tanúsított higgadtsága és fegyelmezettsége nagy szerepet játszott abban, hogy egy elkeseredett ember sorsa végül nem torkollott tragédiába.

HEOL

Sári Viktor

Forrás: Fülöp Viktor/katasztrófavédelem

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere Sári Viktor tűzoltó törzszászlósnak kimagasló szolgálati tevékenységéért Bátorságért Érdemjelet adományozott. Az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője egy reményvesztett ember életét mentette meg a készenléti szolgálat ellátása közben. Az elismerést állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából vette át. 

A Katasztrófavédelmi Magazin legújabb számában Nagy Csaba megyei katasztrófavédelmi sajtószóvivő számolt be Sári Viktor életmentéséről. 

Június 4-én pétervásárai katasztrófavédelmi őrsön teljesített szolgálatot, amikor egy lakos jelezte a tűzoltóknak, hogy este tíz óra után az őrs mellett lévő telekommunikációs torony tetejére felmászott egy zavartnak tűnő férfi. A törzszászlós gyorsan felmérte a helyzetet, és tudta, nincs vesztegetni való idő. Védőfelszerelésben a létrán felmászott a negyven méter magas toronyra, amelyen csaknem harmincöt méteres magasságban, a torony létrájának védőrácsán kívül kapaszkodott a férfi. Viktor azonnal felismerte a helyzet komolyságát, beszélt a zavart, erőtlen emberrel, kiderült: azért mászott a magasba, hogy véget vessen az életének. A tűzoltó lélekjelenlétének és rábeszélő képességének köszönhetően végül sikerült meggyőznie a férfit, hogy segítségével másszon be a létrára. Viktor megnyugtatta, ráadott egy mászóövet, amelynek zárkapcsával a létrához rögzítette a férfit, majd fokról-fokra haladva elkezdtek a föld felé ereszkedni, míg meg nem érkeztek a Terrorelhárítási Központ munkatársai, végül a TEK speciális személymentő felszereléseivel, közösen juttatták le a talajra az összezavarodott fiatalembert és átadták őt a mentőknek. 

A mentés majdnem két órán át tartott

Sári Viktor krízishelyzetben tanúsított higgadtsága és fegyelmezettsége nagy szerepet játszott abban, hogy egy elkeseredett ember sorsa végül nem torkollott tragédiába. 

A törzszászlós 2003-ban szerelt fel a mezőkövesdi hivatásos tűzoltóság állományába. Pályáját beosztott tűzoltóként kezdte, majd gépjárművezetőként szolgált. 2007-ben került a hevesi tűzoltóság, majd 2013-ban a füzesabonyi katasztrófavédelmi őrs állományába, ahol szerparancsnoki beosztásban teljesített szolgálatot. Jelenleg az egri hivatásos tűzoltóságon különlegesszer-kezelő. 

Van segítség!

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában