Gondatlanság

2022.10.06. 11:25

Rosszul rakta ki a terelőtáblákat a 24-es úton: egy kamion és egy autó összeütközött

HEOL

Az Egri Járási Ügyészség nemrégiben egy 42 éves férfival szemben hozott határozatot az eljárás feltételes ügyészi felfüggesztéséről, ami tartalmilag a vádemelés meghatározott időre szóló függőben tartását jelenti.

Mint arról dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész tájékoztatta portálunkat, a gyanúsított 2021-ben egy, a 24-es főúton végzett, útbontással járó munkafolyamat műszaki vezetője volt, aki felelősséggel tartozott a munkabiztonsági szabályok betartásáért is. Ezek a szabályok előírták, hogy a munkálatokkal érintett útszakaszon a váltakozó irányú forgalmat jelzőőrös, vagy jelzőlámpás irányítással kell biztosítani és mindkét irányból 30 kilométer/órás sebességkorlátozást kell bevezetni, továbbá az úton az ott folyó munkákra és az útszűkületre figyelmeztető táblákat kell kihelyezni.

A műszaki vezető ezeknek az előírásoknak a betartásáról jórészt nem gondoskodott, emellett nem törődött azzal sem, hogy az egyik irányból kihelyezett jelzőtáblák bedőltek az út menti árokba, így azok alkalmatlanok voltak arra, hogy ellássák a funkciójukat. Mindennek az lett a vége, hogy tavaly áprilisban egy arra közlekedő személygépkocsi és egy teherautó összeütközött a munkaterületen, minek következtében mindkét járműben anyagi kár keletkezett.

A járási ügyészség a körülmények gondos mérlegelése után a büntetőeljárás feltételes felfüggesztéséről határozott. Ha az intézkedés egyéves próbaideje eredményesen telik el, akkor nem kerül sor a büntetlen előéletű gyanúsítottal szemben vádemelésre a mulasztásai miatt.

Dr. Konkoly Thege László arról is beszámolt, hogy a Büntető Törvénykönyvi tényállás a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, melynek a valóságban számtalan elkövetési magatartása lehetséges, tekintve, hogy a jogszabály ezen címszó alatt azt rendeli büntetni, ha valaki bármely foglalkozási szabály megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz. Ilyen esetben a maximális büntetési tétel egy évig terjedő szabadságvesztés. Ha azonban az elkövető gondatlan foglalkozási szabályszegése másnak a halálához vezet, a büntetés akár öt évi szabadságvesztés is lehet.

A foglalkozási szabályok sokféle emberi tevékenységre vonatkozhatnak. Ezek közé tartozik például az útfelújítás, de az idősgondozás és a betegellátás is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában