Megismerjük valaha?

2023.03.23. 09:45

Így nézhetett ki a szarvaskői vár, mely helyén csak egy zászlót fúj a szél + videó

Lemodellezték a máig feltáratlan szarvaskői várat, amelynek virtuális rekonstrukciójáról is írtunk már.

Sz. M. L.

Szarvaskő

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Készült egy 3D modellezős videó Szarvaskő egykori váráról, melynek csak a romjai állnak ma a település fölött. Most viszont láthatjuk, milyen is lehetett az épület míg állt.

Az egri vár elővárát püspökök építtették, először 1295-ben említették. Mint ahogy arról már beszámoltunk, soha nem tárták fel a helyszínt régészek, nyolc éve volt egy terepbejárás a vár tervezett feltárásával és részleges helyreállításával kapcsolatban, azonban nem valósult meg.

Boros András helyi építész, aki Kárpáti Jánossal, az Országos Műemléki Felügyelet volt munkatársával szívügyének tekinti, hogy új életet adjon a várnak. A szakemberek szerint az első lépés mindenképpen a régészeti feltárás lenne, ami a projekt szempontjából is igen hasznos a fent említettek miatt. Másodízben jöhetne az építészeti helyreállítás, majd pedig a virtuális rekonstrukció. A településen is kialakítanának egy látogatóközpontot, hogy az is megismerhesse a várat, aki nem tudja megmászni a meredek sziklákat.

Ami maradt Forrás: Huszár Márk !Heves Megyei Hírlap

– Ha megvalósulhatna a projekt, akkor nemcsak a vár rekonstruált képét láthatnák a turisták, hanem a feltárások alatt beszkennelt kutatóárkokat és azt, amit abban a régészek találtak. A falak egészen jól kivehetőek, sőt a ciszterna egy része is megvan, és az 1930-as évek előtt még meglévő részeket fotóval dokumentálták is, mára persze ezek is leomlottak. A látogatóközpont kialakítása, a vár biztonságossá tétele lenne mindenképp szükséges, és a falak helyreállítása egy bizonyos szintig. Fontos az is, hogy a védett környezetbe minél kevésbé avatkozzunk be – magyarázta az építész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában