Bűnügy

2023.03.29. 15:32

A nagyrédei cégnél befogadott fiktív számlák miatt mondhatott le a fővárosi állatkert igazgatója

Gazdasági csalásért és hamis magánokirat felhasználása miatt emeltek vádat ellene.

HEOL/MTI

Szabó Roland egy korábbi sajtótájékoztatón

Forrás: MTI/Kovács Attila

Fotó: Kovács Attila

Lemondott Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója kedden, mert sajtóhírek szerint vádat emeltek ellene - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.

Azt írták: a Fővárosi Önkormányzat „a sajtóból értesült arról, hogy állítólagosan vádat emeltek” az igazgató ellen, aki többszöri felszólítás ellenére sem cáfolta ezt, illetve nem kért helyreigazítást. A főpolgármester ezért megtette a szükséges lépéseket, hogy a Fővárosi Közgyűlés Szabó Rolandot visszahívja. Az igazgató kedden benyújtotta a lemondását.

„A főváros mindent megtesz intézményei jogszerű és átlátható működése érdekében, így a Fővárosi Állat- és Növénykert esetében is” - áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

A Magyar Nemzet március 24-én azt írta, hogy az Egri Járási Ügyészség március 10-én csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt a fővárosi állatkert igazgatója ellen.

Szabó Roland 2019 novemberében lett az állatkert operatív igazgatója, majd Persányi Miklós főigazgató 2020. februári lemondása után megbízott főigazgató, és pályázott a főigazgatói posztra, ám 2020 végén pályázatát visszavonta és főigazgató-helyettesként dolgozott tovább - írja az MTI.

A Magyar Nemzet cikke szerint az, hogy Szabót komoly bűncselekménnyel hozta összefüggésbe a hatóság, már évek óta köztudott, ennek ellenére a sokáig a főpolgármester támogatását élvező operatív igazgató megtarthatta vezető pozícióját.

Március 10-én gazdasági csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója ellen az Egri Járási Ügyészség – derült ki a vádhatóság Magyar Nemzetnek adott válaszából. 

Szabó Rolandot 2021. január 1. napjától öt év határozott időre kinevezte a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának.

A kinevezés azután vált rendkívül kínossá, hogy nyilvánosságra került: a férfit már két hónappal korábban, 2020. szeptember 10-én üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt gyanúsítottként hallgatta ki a gyöngyösi rendőrkapitányság.

A gyanúsítás előzményéről a Privát Kopó bűnügyi portál közölt annak idején részleteket - írja a Magyar Nemzet. A cikk szerint a férfi korábbi munkáltatója a Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. volt, ahol 2017. január 1. és 2019. október 31. között a cég ügyvezetői tisztségét töltötte be. Szabó ellen valótlan gazdasági eseményekről szóló számlákkal és azok értékének kifizetésével, valamint a kft. házi pénztárából jogosulatlanul történt készpénzfelvétellel (a felvett összeg csaknem húszmillió forint) összefüggésben a Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. új ügyvezetője tett büntetőfeljelentést. A  rendőrség pedig ez alapján meg is gyanúsította Szabót.

A teljes cikk itt olvasható

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában