Garázda tini zsarolók

2023.06.04. 07:50

Agyba-főbe vertek egy férfit hatvani fiatalok, másnapra pénzt követeltek tőle

Az ügyészség súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettének kísérlete, csoportosan elkövetett garázdaság bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat három fiatalkorú elkövetővel szemben. A terheltek a korábbi előkészítő ülésen nem ismerték el vád szerinti bűnösségüket. Az ügyben június 1-re tűzött ki tárgyalást a Hatvani Járásbíróság.

S. S.

Portálunk kérdésére Hoszné dr. Nagy Tímea bíró azt közölte, hogy a folyamatban lévő büntető eljárásban a 2023. június 1. napjára kitűzött ülést – további szakértői bizonytás elvégzése érdekében, a tárgyalást megelőzően – a bíróság elhalasztotta.

Ami a cselekményt illeti, a vádirat szerint a történet 2019. december 7-ének estéjén egy hatvani élelmiszer bolt előtti közterületen kezdődött: a fiatalkorú vádlottak beszélgetést kezdeményeztek a sértettel, majd elkísérték őt egészen a vasúti kapubejáróig, ahol váratlanul, minden ok nélkül durván ütni és rugdalni kezdtek, minek következtében a megtámadott könnyebb sérüléseket szenvedett.

A későbbi orvosszakértői megállapítás szerint a bántalmazott 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el. A bántalmazást követően – miután a vádlottak látták a sértett kiszolgáltatott helyzetét, azt, hogy a bántalmazás hatása alatt áll – elhatározták, hogy a sértettől pénzt szereznek. A fiatalkorú harmadrendű vádlott közölte vele: adjon fejenként ötezer forintot, aminek ellenében akkor nem fogják megverni.

Ezt a bántalmazott férfinek mondottak szerint úgy teheti meg, hogy másnap reggel 8 órára hoz magával 15 ezer forintot, ellenkező esetben meg fogják keresni, mert tudják, hogy hol lakik, és megverik. A fenyegetés a sértettben komoly félelmet keltett, és megígérte, hogy másnapra viszi a pénzt. Ezt követően a sértett eltávozott a helyszínről. Másnap R. Á. és két társa – ígéretük szerint – meg is érkezett a sértett lakóhelyére, de ott már rendőrök várták az ifjú zsarolókat.

A vádhatóság egyébként arra tett mértékes indítványt, hogy – beismerésük esetén – a járásbíróság egy év tíz hónapi, négy év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki a három fiatalkorúval szemben, valamint a pártfogó felügyeletük körében külön magatartási szabályként írja elő számukra, hogy a próbaidő alatt konfliktuskezelő tréningen kell részt venniük.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában