Villámárvíz

2023.06.08. 11:32

Villámárvíz sújtotta Bodonyt

Szerdán este hét óra után hirtelen hatalmas mennyiségű csapadék zúdult a településre. Az elvezető árkok nem bírtak a terheléssel.

B. K.

Az elvezető árkok sem bírtak a terheléssel

Forrás: Vince János / Facebook

Szerdán az esti órákban hirtelen óriási mennyiségű eső zúdult a Bodonyra. A villámárvíz elöntötte az utcákat, köztereket, az alacsonyabb fekvésű magánportákon is térdig állt a víz. Vince János polgármester portálunk érdeklődésére elmondta, az ilyen nem várt esetekre szinte lehetetlen felkészülni, hiszen Bodony egy völgykatlanban fekszik, s a környező hegyekből lezúduló csapadék felduzzasztja a falut átszelő patakokat. 

Elmondása szerint a nemrég felújított Ady Endre úton kritikus volt a helyzet, négy ingatlan szintén veszélyben volt. A helyi polgárőrség és a lakosság összefogásának köszönhetően úrrá lettek a helyzeten, azonban ilyen kiszámíthatatlan időjárási helyzetre érdemes alaposabban felkészülni.   

A történtek után arról számolt be, hogy voltak olyan településrészek, ahol nem bírták a terhelést az árkok. 

Arra hívta fel az ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy az ingatlan tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület), a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, továbbá a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.
A károk megelőzése érdekében arra kér mindenkit, hogy a fenti feladatot mielőbb végezze el, illetve köszönetet mondott azoknak a bodonyiaknak, akik eddig is becsülettel eleget tettek e kötelességüknek. 

Portálunknak azt is elmondta, hogy a községben rengeteg füvet nyírtak májusban illetve június első napjaiban, a kaszálékot azonban nem mindenki gyűjtötte össze. Ezeket az áradás bemosta a patakokba, ami újabb nehézséget jelentett a vízelvezetésben. Lehetőség szerint erre is jobban kell figyelni a jövőben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában