Református egyház

2023.06.09. 11:30

A heol.hu kommentelői meglepődtek, hogy térdeltek a konfirmálók, Hevesben szolgáló lelkipásztorokat kérdeztünk

A református liturgia szerint a lelkipásztor szabadon dönthet arról, állva vagy térdelve áldja meg a konfirmandusokat.

Szabó István

,,Az tehát, hogy állnak a konfirmandusok vagy térdelnek, a lelkipásztor szabad döntése"

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Számos olvasói vélemény fogalmazódott meg a napokban azzal az írásunkkal kapcsolatban, hogy az egri református templomban tartott vasárnapi konfirmáción a fiatalok térdelve fogadták Tóth Imre lelkipásztortól a kézrátétellel történt egyenkénti áldást. A heol.hu facebook-oldalán sok kommentelő vélekedett úgy, hogy a konfirmációnál nincs letérdelés, sőt, többen annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a reformátusok egyáltalán nem térdelnek le a templomban. 

Ferenczfi Zoltán, Átány református lelkipásztora portálunk érdeklődésére először is idézte, mit ír elő a református liturgia a konfirmáció során a kézrátétellel történő egyenkénti megáldásnál: "Vagy a konfirmáló lép a szolgálattevő elé, vagy a szolgálattevő megy oda az úrasztala körül állókhoz vagy térdeplőkhöz, s megáldja őket." Mindez elolvasható a Magyarországi Református Egyház hivatalos weboldalán, a reformatus.hu oldalon.

– Az tehát, hogy állnak a konfirmandusok vagy térdelnek, a lelkipásztor szabad döntése. Az az álláspont, hogy egy református sosem térdel le, a régebbi korokból ered, amikor elég kegyetlen harc folyt a reformátusok és a katolikusok között. Átány például évszázadokon keresztül megmaradt reformátusnak a katolikus tengerben. Különös jelentősége volt itt is, hogy az helyiek megkülönböztessék magukat a katolikusoktól. Ide vezethető vissza ez a vélekedés mind a mai napig. A térdepelésbe belekötni beidegződés kérdése. Átányban állva történik a konfirmáció során az egyenkénti áldás, de ki kell emelni, hogy az egri lelkipásztor teljesen hivatalosan járt el. A liturgiakönyvünk megengedi a letérdelést. A lelkészek szentelése esetében nem áll meg az a vélekedés sem, hogy egy református sosem térdel. Amikor engem szenteltek lelkipásztorrá, én is térdeltem, de a püspököt is térdelve szentelik fel – magyarázta Ferenczfi Zoltán. 

Kenyeressy Károly, a Gyöngyösi Református Egyházközség lelkipásztora is kiemelte, hogy kétféleképpen lehet a konfirmáció során az egyenkénti áldást adni: állva vagy térdelve. 

– Nincs kötelező előírás a liturgiában erre. Mi Gyöngyösön mindig állva tesszük meg a konfirmáció eme részét, de az a lelkipásztor döntése, hogy milyen formában áldja meg a konfirmandusokat. A lelkész joga, melyiket választja. Én nem kötnék bele abba, hogy Egerben hogyan történik, mert a lehetőség adott a térdelésre. A liturgia szabadságot ad a lelkipásztornak, és a Szentírásban nincsen erre egységes szabály. Általában inkább térdelés feltételezhető: konkrétan Pál apostol térdelt, amikor imádkozott a az efezusi gyülekezet véneiért. Szerintem nem kellene senkinek felháborodni azért, mert a lelkész úgy gondolja, hogy a térdelve konfirmálás a Bibliához közelebb álló, és valószínűleg nem is téved. Térdelés a református egyházban csak a kézrátételnél van, semmilyen más alkalomkor nincs. Kézrátétel viszont nem csak konfirmációkor van, hanem lelkészszenteléskor is – összegezte Kenyeressy Károly.

Gordos Attila, az Egervölgyi Református Egyházmegye esperese is állva áldja meg a konfirmandusokat, de mint mondta, a liturgia valóban ad választási lehetőséget a lelkésznek, a térdelés is része lehet az eseménynek. 

– Az a vélemény, hogy egy református sosem hajt térdet, azért nem igaz, mert a lelkészszentelésnél is térdelnek az áldásnál a frissen lelkésszé avatottak. Magam is részt szoktam venni ezen alkalmakon, hiszen a püspök és az esperesek áldják meg a felszentelt lelkészeket. Van egy nagyon régi, a református egyházban közismert történet: a reformáció nagy alakjának, Kálvin Jánosnak a szobájában volt egy kis szőnyeg az ágya mellett. Két féltenyérnyi folt látszott rajta, mert Kálvin rengetegszer térdre borulva imádkozott a szobájában – Isten előtt letérdelünk. A református egyházban szabad döntés kérdése a térdelés – mondta Gordos Attila.

A Makláron élő Hajdu László református lelkipásztor arról beszélt, hogy a letérdepelést, ami azt fejezi ki, hogy az ember meghajtja magát az Isten előtt, átadja magát neki, a liturgia nem írja elő. Mint mondta, a letérdepelés inkább lélekben értendő a reformátusoknál, az ember megalázza magát az Isten előtt. Utalva számos egyéb témájú kommentre hozzátette, a jelenlegi egyházellenes közhangulat sajnos sok negatív véleményt hoz elő az emberekből. Portálunk megkeresésére Tóth Imre azt válaszolta, hogy térdelve megáldani a konfirmandusokat a hivatalos református liturgia szerint való. A lelkészszenteléskor ugyanez történik. Az Isten előtti alázat kifejeződése ez. Aki ezt megkérdőjelezi, az több mint 500 év gyakorlatát nem ismeri, tette hozzá az egri lelkipásztor.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában