Gyógyító hatás

2022.06.26. 18:40

A nyugalom lesz úrrá mindenkin Kertvárosban: nem titok a tatabányai levendulás titka

Június közepétől sorra nyitottak Szedd magad! akcióikkal a levendulások. Megyénkben egyre többen foglalkoznak a kellemes illatú, gyógyító hatású növény termesztésével. Kertvárosban Pákai Timea virágai várják az érkezőket.

Sugár Gabi

Pákai Tímea és párja tíz évvel ezelőtt telepítette az első töveket

Forrás: Picasa

Fotó: Picasa

Kis táblácska jelzi a Kertvárosi Levendulást. A hagyományos szüret mellett ebben a csodálatos környezetben pikniket is hirdet rendszeresen a háziasszony. Pákai Tímea és párja a kertjében tíz évvel ezelőtt telepítette az első tihanyi levendulatöveket. Az állandó gondoskodás mellett ma már gyönyörűen bővült a kert, és az udvar minden szeglete valamilyen apró csodával kápráztatja el a vendégeket. 

Rendezett kert, hintaágy, díszítő táblácskák, asztalkák és székek, ahol apró ajándékok, kedvességek árulkodnak a gondoskodó háziasszonyról. Kissé hátrébb az illatpárnák, levendulacsokrok tengerében egy hófehér kis pad csalogatja a betérőt, amely fölé egy rózsalugas magasodik. A szélben táncoló lila és fehér levendulák tökéletes hátteret biztosítanak a remekbe szabott fotók elkészítéséhez. 

Frissítő - A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Pákai Tímea éppen ezért ajánlja frissítő limonádéhoz is, amely minden találkozás alkalmával ott van az asztalán. Íme a recept. Hozzávalók: 15 gramm szárított levendulavirág, fél liter víz a forraláshoz, 1,2 liter hideg víz, ízlés szerint frissen facsart citromlé, 15 dkg édesítő és jégkocka. Fél liter vizet felforralunk, majd hozzáadjuk a levendulavirágzatot. Néhány perc főzést követően lefedjük és 10 percig állni hagyjuk. Az elkészült levendulás főzetet leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot, és alaposan megkeverjük. Végezetül vízzel felöntjük, citrommal ízesítjük. Kóstoljuk meg, ha nagyon töménynek érezzük, adjunk hozzá vizet. Egy szál levendulával, jéggel szervírozzuk. A hűsítő kellemes ital mellé Tímea a levendulás-gyömbéres kekszet ajánlja. 

Az idei szüret sem indult hagyományosan. Az érkező családok számára különleges kísérőprogramokat szervezett a háziasszony. Hétvégenként a gyerekeket egy pedagógus kreatív kézműves-foglalkozással várta. A hangulatosan berendezett nyári konyhába pedig azok nyerhettek felüdülést, akik keresték a számukra legoptimálisabb öltözködési stílust maguknak. Kiváló stílustanácsadó segített a színválasztás, az alakhoz leginkább passzoló ruhadarabok választásában. 

A levendulabokrok mellett gyógyító olajokat is lehetett találni, s szépségtanácsadás és gyöngyékszerek is várták a hölgyeket. A nyugalom nemcsak a lila gyógynövény illata és látványa miatt uralkodik el az érkezőn. Pákai Tímea személye, finom stílusban berendezett kertje, illatos limonádéi, ajándékötletei mellett nem lehet elrohanni. A kertben mintha megállna az idő. Talán ennek is köszönhető, hogy egyre többen keresik fel a levendulást.

 Az elmúlt években folyamatosan bővült a szolgáltatásuk. Tavaly még egy esküvőt is rendeztek a csodás környezetben. Kézműves délutánokat is szerveznek itt, ahová azokat a hölgyeket várják, akik szeretnék elsajátítani a különböző kézműves technikákat. Makramé mellett mandalák, levendulazsákok és szappanok is készültek már. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában