Balesetmegelőzés

2022.06.29. 07:00

Bezárták a vaskaput: tilosban jártak át Dorogon a felelőtlen gyalogosok

Év végéig zárva marad a dorogi vasútállomás Otthon tér felőli oldalán, a SacraVelo kerékpárúton lévő kétszárnyú kapu – tudtuk meg a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A Budapest–Esztergom vasútvonal felújítása óta felértékelődött a dorogi vasútállomás szerepe, amely a buszmegállók és parkolóhelyek kialakításával intermodális csomóponttá fejlődött. Immár több irányból is megközelíthetők a peronok – a régi alagút is létezik még – ugyanakkor vannak gyalogosok, akik a rövidítés jegyében akár szabálytalanul is átkelnek a síneken, nem képesek elmenni a néhány méterre lévő aluljáróhoz.

Nemrégiben nagy felháborodást váltott ki a lakók körében az, hogy az Otthon térnél, a kanyarban bezárták a kétszárnyú kaput. A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy május végén Dorogon az önkormányzattal és a rendőrséggel közösen tartottak egyeztetést. A bejáráskor született döntés arról, hogy a társaság zárja le a bejáratot.

Ezzel az intézkedéssel azt szeretnék megelőzni, hogy a gyalogosok balesetveszélyes módon, tiltott helyen, jussanak át a peronokhoz. Ezzel egyidőben az ideiglenes lezárásról figyelmeztető táblákat helyeztek ki az állomás területén átvezető kerékpárút mindkét végén.

A városvezetés a napokban közzétette Cserődi Péter rendőr százados tájékoztatóját. A Dorogi Rendőrkapitányság Városi Balesetmegelőzési Bizottságának (VBB) titkára azt írta, hogy a május 27-i közös bejáráson nagy gyalogos forgalmat tapasztaltak a kapunál és látták, hogy sokan megkerülik az életvédelmi kerítést és úgy mennek át a vasútállomáshoz.

Vonat elé ugrott - A Kemma.hu is beszámolt róla, hogy hétfőn este az Esztergomból 21 óra 35-kor indult és a Nyugati pályaudvarra tartó vonat a dorogi állomásnál elgázolt egy embert. Az interneten különböző információk keringtek a balesetről, ugyanakkor többen is írták, hogy nem történt haláleset, mivel a fiatal férfi kimászott a szerelvény alól. Marosán Angelika rendőr hadnagy, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense pontosította a dorogi esettel kapcsolatos információkat. Elmondta, hogy egy 20 éves férfi esett a sínekre. A vonat nem ütötte el őt, nem sérült meg, de kivizsgálásra a mentők kórházba szállították. Úgy tudjuk, hogy a férfi öngyilkossági szándékkal ugrott a peronról a jármű elé.

Cserődi Péter arról is beszámolt, hogy a vasúttársaság képviselőivel megegyeztek abban is, hogy a megoldást a vágányokat egymástól elválasztó életvédelmi kerítés meghosszabbítása jelentheti, melyet annyira kell megtoldani, hogy a gyalogosoknak már ne érje meg a megkerülése.

A rendőr százados hozzátette: a kerítés meghosszabbítása nem egy-két napot, hanem relatíve hosszabb időt vesz igénybe, így a további balesetek elkerülése érdekében a vaskapu ideiglenesen zárva marad, sőt a nagy parkoló és az Otthon tér közötti kerékpárutat is lezárták. A MÁV Zrt. közölte: a kivitelezés év végéig valósulhat meg, utána természetesen visszatérhetnek a biciklisek is az említett útra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában