(M)Elegünk van

2022.06.29. 17:30

Beütött az afrikai hőség Komárom-Esztergomba, van, aki 50 fokban dolgozik

Kevésbé szolgálhatunk jó hírrel annak, akinek már nagyon (m)elege van: egész héten kijut a forróságból. Az éltesebb munkagépeken illetve a büfékben ötven fok alatti hőmérséklet nem igen mérhető.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Embertelen meleg van. Ezt alig lehet elviselni.

– tárja szét karját egy tatabányai fiatal a főtéri sétányon , majd zsebkendővel igyekszik törölgetni gyöngyöző homlokát. Az újságíró mobiltelefonja pár perc alatt annyi D-vitamint kap, hogy az érintőképernyője egy pillanatra fel is mondja a szolgálatot. Kellemes felüdülést jelent ilyenkor egy párakapu, de a szökőkutakban is sokan megmártóznak a hőségben. Tegnap, miként már napok óta, 35 celsiusra kúszott fel a hőmérő higanyszála. Mindezt persze árnyékban.

Az országos tisztifőorvos a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el hazánkban július 30., csütörtök éjfélig. Érdemes figyelni a folyadékfogyasztásra, illetve mellőzni a kávét, az alkoholt, a magas koffein- és cukortartalmú üdítőket és zsíros ételeket. Orvosok és bőrgyógyászok szerint 11 és 15 óra között nem érdemes a napon tartózkodni, ellenkező esetben könnyen szellőző ruházattal is óvhatjuk magunkat, de naptej és fényvédő használata is védhet leégés ellen.

hőségriasztás hőség pékség
A kemencék mellett a 70-hez közelít a hőmérő higanyszála. A pékeknek, mint Bujar S. Brahajnak is, felüdülés lehet a 35-40 celsius (Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra)

De nem csak nekünk lehet melegünk! A szirénások minden évben felhívják a figyelmet a hőségriadóra és a napon álló autókban tomboló hőség veszélyeire, mégis gyakran fordulnak elő balesetek. Ilyen hőségben öt perc is elég hozzá, hogy 42 fok legyen az autó utasterében, aminek a bent hagyott gyermek vagy kisállat egészsége látja kárát. Fél óra elteltével akár 56 fok is lehet a járműben, ami a kinti hőmérséklet emelkedésével egyenes arányosságban nő.

Baleset-megelőzés autóban hőmérséklet
Így alakul az autó utasterének hőmérséklete az eltelt idő függvényében (Forrás: Baleset-megelőzés/Facebook)

Mindenki a saját módszerére esküszik, mivel bírható könnyebben a hőség. Van, aki sapkába “épített” ventilátortól reméli a kellemes fuvallatot. Bizonyos szakmák velejárója a forróság. Többek között az útkarbantartók, a kerti munkások, a szemétszállítók és az építőipar dolgozói is sok időt töltenek a napon, de a pékek sem panaszkodhatnak. 

Fontos a folyadék - A kánikulai időszakban fokozottan figyelnünk kell egészségünkre, kerülnünk kell a kiszáradást és testünk felmelegedését, ezért ajánlott a napi átlagos 3-4 liternél is több folyadék bevitele. Napközben minél többen tartózkodjunk árnyékban. Amennyiben ez nem megoldható érdemes nagy bőrfelületet takaró könnyű nyári ruhák viselése. A nagy forróságra való tekintettel az Északdunántúli Vízmű  Zrt. párakapuk telepítését kezdte meg. A párakapuk felállítása folyamatban van a megye több városában.

Tatabánya főterén, az albán pékségben olyan serényen pakolják a pirosra sült kenyereket mintha nem is lenne hőség. Azt mondják, nem számít az a 70 fok a kemencék mellett. A hőséget már megszokták. Sőt, felüdülést jelent a 35 fok. Ami most hátrány az télen előny lesz. 

Megkérdeztük, ki milyen túlélési praktikákra esküszik ebben a hőségben:

hőségriasztás hőség
Ha teheti, Varga István minél kevesebb idő tölt a napon (Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra)

Varga István: – A hagyományos módszerben hiszek. Éjjel szellőztetek, napközben pedig besötétítek a lakásban. Leengedem a redőnyt és bezárok minden ablakot. Olyan kellemes idő van nálam, hogy a vendégek azt hiszik megy a klíma. Az már egyszerűen kibírhatatlan, ha huzamosan tart a hőség. Ha tehetem, minél kevesebb idő töltök a napon. Rövid idő alatt vörösre ég a bőröm.

hőségriasztás hőség
Petőfalvi Rozáliának nincs baja a meleggel (Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra)

Petőfalvi Rozália: – Nagyon szeretem a nyarat és a meleggel sincs semmi bajom. Nyolcvan éves elmúltam, tehát különbséget tudok tenni hőség és hőség között. Például 10 évvel ezelőtt is sokkal viselhetőbb volt a forróság.  Esténként, amikor már 30 fok alatt van a hőmérséklet, meglocsolom a kerti virágaimat. Nem árulok el zsákbamacskát, nekem is nagyon jól esik a frissítő víz.

hőségriasztás hőség
Klíma nélkül létezni se tudna Tisza Ernő (Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra)

Tisza Ernő: – Szerencsére van klíma az üzletemben. Nem is tudnék máshogy létezni. Az ember közérzete megváltozik a hőségben, sokan figyelmetlenek és ingerlékenyek lesznek. Remek a módszerem a hűsítésre, amivel férfitársaim biztosan egyetértenek, egy pohár hideg sör mindig jól jön. A hétvégén biztosan elmegyünk a Balatonhoz. Vízparton viselhető el a hőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában