Koszorúzás

2022.08.07. 17:03

Bányász emlékszobát avattak Tokodon

Augusztus 7-én, vasárnap emlékeztek meg az 1942. július 31-én, a tokodi Erzsébet-aknában bekövetkezett bányaszerencsétlenségről. A sújtólégrobbanásban ötvenegyen vesztették életüket.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Az 1942. július 31-én, a tokodi Erzsébet-aknában bekövetkezett súlytólégrobbanásra emlékezők körében a szentmisét Kardos Mihály nyugalmazott plébános celebrálta, melyen részt vett Erős Gábor országgyűlési képviselő, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke is. A padokban Turi Lajos táti, valamint Havrancsik Tibor mogyorósbányai polgármester is helyet foglalt.

Az istentisztelet után a meghívott vendégek és a helyiek a Szent Márton-templom mellett található, az önkormányzat által 2006-ban állított emlékműhöz vonultak, ahol a Dorogi Bányász Fúvószenekar közreműködésével elénekelték a Himnuszt.

Faragó Ferenc önkormányzati képviselő elmondta, hogy harminchét áldozatot Tokodon, a többieket máshol, a lakóhelyükön temették el. Bánhidi László polgármester kiemelte, hogy a bányászatnak köszönheti a település az ugrásszerű fejlődését. Véleménye szerint bár ez az iparág megszűnt a térségben, a mai napig bátran meríthetünk belőle erőt a mindennapokhoz.

Emlékszoba Tokod Erős Gábor Popovics György Turi Lajos Havrancsik Tibor

Forrás: W. P. / 24 Óra

A szerencsétlenség körülményeit Fazekas Gyuláné visszaemlékezése nyomán és Mráz Lászlónak, a Sárisápi Bányász Nyugdíjas Alapszervezet elnökének beszédéből ismerhettük meg. Az emlékműnél elhangzott Szepesi Zsuzsanna Bányászhősök című verse, illetve Kolbert Sándor Szent Borbála ének című szerzeménye is. Ezután koszorúzott Erős Gábor és Popovics György, de a helyi képviselő-testület, tokodi intézmények, szervezetek és a hozzátartozók is virágokat helyeztek el.

A tokodi himnusz és a bányászhimnusz eléneklése után a jelenlévők megtekintették az Értékek és Gyűjtemények Házában a Dorogi-Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány és az önkormányzat támogatásával kialakított bányász emlékszobát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában