Siker

2022.08.11. 20:00

Történelmi ezüstöt és bronzot hozott haza Tatára Magyarország első izlandilovasa

Augusztus 4-7. között a németországi Nöpkében rendezték meg az Izlandilovas Közép-Európa Bajnokságot, amelyen Magyarország először képviseltette magát, és amelyről két éremmel, egy ezüsttel és egy bronzzal tért haza versenyzőnk.

Sz. A.

Az előtérben Kremmer Veronika, a lelátón a tatai delegáció az izlandilovas Közép-Európa Bajnokságon

Forrás: Beküldött

Fotó: Neddens Tierfoto

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hazánkat a tatai székhelyű Magyar, Izlandi Lovas Egyesület tagja és versenyzője, Kremmer Veronika képviselte, méghozzá két ló hátán: Ísbjörn vom Vindstaðir, valamint Neptún von Vindstaðir is kivette a részét a történelmi magyar sikerből: T1 kategóriában Ísbjörn von Vindstaðirral ezüst-, T4 kategóriában Neptún von Vindstaðirral pedig bronzérmet szerzett.

− Az egyesületünknek és a tagságunknak már az is óriási eredmény, hogy részt vehettünk a Közép-Európa Bajnokságon, két évvel azután, hogy minket és így Magyarországot teljes jogú tagjává választotta a Nemzetközi Izlandi Lovasszövetség.  Sokan álltak az ügyünk, a missziónk mellé, minden támogatást köszönünk, hogy újabb mérföldkövet érhettünk el.

Óriási siker és büszkeség számunkra, hogy az első nemzetközi izlandilovas versenyünkön ilyen szép eredményeket értünk el Magyarország és Tata színeiben 

− részletezte Straubinger Zoltán, a Magyar, Izlandi Lovas Egyesület elnöke, aki kiemelte: a két dobogós hellyel megnyílt hazánk előtt az út a világversenyek felé is. 

Kremmer Veronika (balra) két kategóriában is érmes helyen végzett
Kremmer Veronika (balra) két kategóriában is érmes helyen végzett
Forrás: Beküldött

Kremmer Veronika, mint megtudtuk, a T4 kategóriában már az első napon versenyzett: a selejtezőben nyújtott teljesítményével jutott be a szombati fináléba. A T1 kategóriában a selejtezőt szombaton tartották, majd vasárnap jött a döntő. Ahogy a lovas a Facebook-oldalán fogalmazott, nagyon hálás a tatai egyesületnek a támogatásért, a remek élményekért, és nagyon hálás, boldog azért, mert a magyar csapat tagja lehet. 

A versenyről - A lovasok és lovak augusztus 4-7. között versenyeztek Németországban. Az izlandi világszövetség tájékoztatása szerint mintegy 190-en indultak a versenyen. Ők Ausztriából, Belgiumból, Olasz-, Magyar-, és Németországból, Luxemburgból, Svájcból és Hollandiából érkeztek Hannover tartományba, egészen pontosan Nöpkébe. A különböző sportszámok mellett igazi közösségi együttlét, találkozópont is egy-egy izlandilovas verseny. Esténként szórakoztató programok, így például a hagyományos Nemzetek Éjszakája is várja a delegációkat. Csütörtök este tartották egyébként a megnyitó ünnepséget is. A következő nagy viadal, amelyen a tatai egyesület már több versenyzőt szeretne indítani, a 2023-as hollandiai világbajnokság.

A T1 kategóriában, ahogy az az izlandilo.hu-n olvasható, egy ovális pályán a lovasok három körben az alábbi feladatokat mutatják be: a rövid fal közepétől kezdve egy kör lassú töltben, majd a rövid fal közepénél átmenet lépésbe és kézváltás; a rövid fal közepétől egy kör lassú tölt, a hosszú fal mentén fokozás, a rövid fal közepétől egy kör gyors tölt. 

Kremmer Veronika a dobogón, kezében a magyar zászlóval a hannoveri Közép-Európa Bajnokságon
Kremmer Veronika a dobogón, kezében a magyar zászlóval 
Forrás: Beküldött

A T4 kategóriában ugyanilyen pályán zajlik a verseny, itt is három feladatot kell végigcsinálni, ám a harmadik pontszáma duplázódik. Az indulók csoportosan, maximum hármasával itt a következőket mutatják be: bármilyen tempójú tölt; lassú, állandó és nyugodt tempójú tölt, valamint átmenet lépésbe kézváltással; lassúból közepes tempóba váltó tölt, egy kézben, egyértelműen odadobott szárakkal. 

Majd' másfél évtizede indultak el 

A lassan másfél évtizedes múltra visszatekintő Tatai és Térségbeli Lovasélet-fejlesztő Egyesület 2019-ben vette fel a Magyar Izlandi Lovas Egyesület nevet, és vált országos szervezetté. 2020-ban vették fel őket, és így hazánkat a Nemzetközi Izlandi Lovas Szövetségbe, 22., teljes jogú tagként. Az egyesület elnöke, Straubinger Zoltán, valamint elnökhelyettese, Németh Krisztina 2021-ben Széchenyi Díj a Közügyekért díjat vehetett át. 

Az egyesület számos ingyenes, közösségi programot szervezett meg: a Lóvoda napok, a Szent György napi Lovasünnepek, valamint a tatai lóverseny-hagyományokat is felélesztő Pezsgőgyári Díjugrató Lovasversenyek és az ehhez kapcsolódó családi napok is a nevükhöz kötődnek.

Straubinger Zoltán, az egyesület elnöke kiemelte: hálásak azért a bizalomért, tiszteletért, amellyel fogadták őket a nemzetközi lovas szövetségnél, céljuk pedig, hogy a jövőben továbbvigyék mind Magyarország, mind Izland, mind az izlandi lovak hírét, hírnevét.

A magyar delegáció a Közép-Európa Bajnokságon
A magyar delegáció a Közép-Európa Bajnokságon
Forrás: Beküldött

A sportszakmai célok mellett, mint látható, sportdiplomáciai, turisztikai, gazdasági szempontból is jelentős a világszövetségi tagság. Ennek példája a például a Közép-Európa Bajnokságon megszervezett Nemzetek estje, amelyen hazánk is bemutatkozott. A magyar gasztronómiát, kultúrát, valamint Tatát is bemutatták. Ebben a város önkormányzata is segítette őket különböző kiadványokkal.

Az izlandilovas Közép-Európa Bajnokság Nemzetközi Estjén a tataiak gusztosos kínálótálakat is összeállítottak
Az izlandilovas Közép-Európa Bajnokság Nemzetközi Estjén a tataiak gusztosos kínálótálakat is összeállítottak
Forrás: Beküldött

 

Címkék#lovaglás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában