Elítélték

2022.08.16. 20:08

Kibérelte a nyergesi házat, majd két vevőnek is eladta - börtönt kapott a csaló

Az Esztergomi Járásbíróság börtönbüntetésre, közügyektől eltiltásra ítélte és kártérítésre kötelezte a férfit, aki kétszer is eladta azt a bérleti jogot, ami nem is volt az övé.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság az elkövetőt 1 év 10 hó börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra, 115 ezer forint összegű vagyonelkobzásra ítélte, valamint a polgári jogi igényt előterjesztő sértettek részére okozott kárt, így 1 millió 241 ezer 878 forintot, illetve 1 millió 800 ezer forintot fizessen meg a magánfeleknek, tájékoztatta a Kemma.hu-t dr. Horváth Sándor, a megyei főügyészség szóvivője. 

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, vádlott három munkanapot fenntartott a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, írta a Tatabányai Törvényszék közleményében.

A vádirat szerint a nyergesújfalu horgásztelek használója 2017 őszén megengedte az elkövetőnek, hogy a kerten álló hétvégi házban lakjon, a vádlottnak azonban a telek és az épület felett semmilyen rendelkezési joga nem volt.

Egy vevő a nyergesújfalui tavak környékén telket szeretett volna vásárolni, ismerősökön keresztül került kapcsolatba az elkövetővel, aki 2019. május 25-én megmutatta a telket neki. Ekkor az elkövető valótlanul azt állította, hogy ő a kert tulajdonosa, és megállapodtak abban, hogy 2 millió 500 forintért eladja a telket a sértettnek. 

A vevőjelölt a helyszínen átadott a vádlottnak 600 ezer forint foglalót, amelyről átvételi elismervényt készítettek. A csaló, hogy a kert feletti rendelkezési jogával kapcsolatban továbbra is tévedésben tartsa a másikat, 2019. június 5-én internetes alkalmazáson keresztül „Kerthasználati bérleti jogviszony átadása” elnevezésű, hamis és valótlan tartalmú okiratot küldött át az átejtett vevőnek.

Megállapodtak abban, hogy a vételár fennmaradó részét 2019 augusztusában fizeti meg a vádlottnak, azonban a csaló több alkalommal is kért pénzt sértettől, aki 2019. június 2-án 800 eurót adott át oly módon, hogy a pénzt ismerőse vitte el a csalónak.

A férfi szivattyú megjavításának ürügyén további 200 ezer forintot kért, és azt állította, hogy a foglalóba beszámítja az összeget. Az összeget 2019. június 11-én megkapta, majd további 85 ezer forintot és 300 eurót is a kert vételárának részeként.

Az elkövető nem állt le, és 2019. augusztus 10-én a telek után szintén érdeklődő másik házaspárnak  is megmutatta a kertet. Ekkor azt állította, hogy több érdeklődő is van a telekre. Megegyezett a házaspárral, hogy a kerten álló épületet eladja, valamint a bérleti jogviszonyát átadja nekik 1 millió 800 ezer forintért. 

Ezúttal is a „Kerthasználati bérleti jogviszony átadása” elnevezésű, hamis és valótlan tartalmú okiratot használta fel oly módon, hogy azt megmutatta sértetteknek, akik még aznap 100 ezer forintot adtak át foglalóként a vádlottnak.

Ezt követően a kert jogos használója 2019. augusztus 11-én az elkövetőt távozásra szólította fel, a vádlott holmiját a nyaralóból kirakta, és közölte vele, hogy oda nem mehet vissza. Az elkövető ennek ellenére tovább folytatta a sértettekkel megkezdett ügyletet, továbbra is az ingatlan bérlőjeként fellépve.  2019. augusztus 12-én Dorogon 1 millió 400 ezer forint és 300 ezer forintot vett át a sértettektől, több részletben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!