Jóga

2022.08.18. 14:00

Mindenki megtalálhatta a lelki békéjét az uszályos relaxáción az Öreg-tó közepén (fotók)

Különleges alkalomra, relaxálni hívta az érdeklődőket a vértesszőlősi jógaoktató, Fodor Elvira. A fizikai és mentális ellazuláshoz csupán egy takaróra volt szükség, a többit egy uszály, a tatai Öreg-tó, egy 21. századi hangszer, a handpan és néhány csésze forró borsmenta illetve citromfű tea biztosította.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Wágner Zsanett

– Hogy aludtatok lányok? – előzi meg egy hang a kérdező személyt. Egyre fogy a talaj a lábak alatt, amik a Szent János kikötő felé vezetnek. Így lassan körvonalazódik a sziluett: Fodor Elvira köszönti a koránkeléstől meggyötört társaságot. Ki így-ki úgy fogadja a reggeli üdvözletet: a kikötővel szemközti padon, vagy a part mentén várakozva. Karéjba gyűlnek a résztvevők. Majd az Öreg-tóhoz közelebb lépve tágra nyílik a szem és a felkelő nap sugarai ritmikus táncra késztetnek. Aztán megérkezik a csónak, hogy a tatai-tó közepére behúzott uszályhoz vigyen.

Elvira a lehető legtöbb esetben veszi igénybe a természet erejét. Mert jó tudja, sokkal nagyobb lesz így a hatás. Szervezett már jógát az erdő közepére, a Fényes Tanösvényre. Nem lehet említés nélkül hagyni a világnapi rendezvényt sem, amikor a napüdvözleteknek ideális helyszínt adott a tópart, de a környei sószobában is kitűnő helyszínei az ászanáknak, vagyis jógagyakorlatoknak. Néhány hónappal ezelőtt felmerült Fodor Elvira jógaoktatóban a gondolat, miként lehetne tökélyre fejleszteni egy vezetett relaxációt. Úgy, hogy társuljon hozzá a természet ereje, ami teljes ellazuláshoz vezet. Így esett élővízre a választás, ami tökéletes szimbóluma a megtisztulásnak. A gondolatokat tettek követték és megszületett a végeredmény: uszályrelax vezetett meditációval.

 Tizenhat jógaszőnyeg terült el az uszályon, így aztán rövidesen minden és mindenki megtalálta a helyét. Fodor Elvira belső utazásra hívott, segítségével elérhető volt a gondolatmentes egyensúlyi állapot, az ébrenlét és az alvás között. Niczinger László zenei kísérete volt rá a biztosíték hogy senki sem szenderedik majd álomba. Ám a mellkasok lassuló emelkedése árulta el: célt ért a foglalkozás. A zenész az első pillanatokban ölébe vette hangszert, és nem eresztette két órán át. Milyen jól tette, kellemes kísérőt adott a tibeti hangtálak játékára emlékeztető csészealj alakú acél. Ritmust adott a ringatózáshoz a hanggödrökkel, vagyis mélyedésekkel kialakított felület.

Semmi sem tart örökké, a relaxáció sem. Újra táncolt a szemhéj, sűrűn váltakozó pillantások közepette tárult elénk a látvány: a tó, a vár és a körénk sereglett vadkacsa és hattyúsereg. – Alfa állapotba kerültek ők is – rögtönzött szőnyegszomszédom, mikor arra kerestünk választ, miért is nem mozdulnak az állatok. Miként nekik, úgy nekünk sem jutott eszünkbe fészkelődni. A hatást csak felerősítette a víz. Mindenkin eluralkodott a nyugalom, de sokaknak feltűnt néhány kép a múltból. Olyan résztvevő is akadt, aki nem tudta letörölni arcáról a mosolyt. Az uszály közben irányt váltott és megcélozta a partot. Közben megtelt néhány csésze borsmenta és citromfű teával, miután kézről kézre járt a kancsó. Jól esett néhány korty frissítő. Mert sokan nagy utat tettek meg.

Beindulnak az öngyógyító folyamatok - A relaxáció emberi szervezetre gyakorolt hatását már többen felismerték. Kiemelkedő a testi és mentális feszültség oldása, ami segít megbirkózni a mindennapos stresszel. Fodor Elvira szerint bizonyított tény, hogy jobb lesz a közérzet, növekszik az önbizalom, az önkontroll megerősödik és kreatívabbá válhatunk általa. – Sokkal inkább kiegyensúlyozott lesz a résztvevő, miközben immunaktivitása fokozódik és a szervezet ellenállóbb lesz a fertőzésekkel szemben. Összességében a mélyrelaxáció rendszeres gyakorlásával képesek lehetünk csökkenteni testi fájdalmainkat, fokozni az örömre való képességet és elősegíteni a saját gyógyulási folyamatainkat – sorolta fel a relaxáció pozitív hatásai közül a legfontosabbakat Elvira. Lapunknak elmondta a jógaoktató, ez volt az első alkalom, de nem az utolsó. A tervek szerint és a sok pozitív visszajelzés alapján biztosan lesz még lehetőség kipróbálni az uszályrelax-et, esetleg ismételni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában