Közgyűlés

2022.09.27. 11:26

Mégsem lesz óriáskerék Tatabányán

A címmel ellentétben valójában már van is óriáskerék a megyeszékhelyen, mivel a vállalkozó korábban a városba szállította a szerkezetet, amely a T-Busz telephelyén várta a közgyűlés döntését. A képviselők úgy döntöttek, hogy felállítva azonban már nem lesz a látványosság.

Kemma.hu

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Hajdu Ferenc (független) képviselő önálló indítványban kezdeményezte egy óriáskerék felállítását az adventi időszakban az Árpád téren. A képviselő az előterjesztésben kifejtette, hogy a Horváth Lunapark Kft. azzal kereste meg őt és Lusztig Péter (Összefogás Tatabánya Fejlődéséért) alpolgármestert, hogy „a tulajdonát képező két darab egyenként 50 méteres óriáskerék közül az egyiket Tatabányára szeretné ideiglenesen letelepíteni, mert lehetőséget lát arra, hogy egy új élmény legyen a városban, melyhez majd kapcsolódik az adventi vásárba érkező vendégek szórakoztatása is.”

Az ötven méter magas, ötven darab, zárt gondolát tartalmazó szerkezet egyidejűleg 180 embert képes befogadni, az elmúlt hónapokban Balatonalmádi legnagyobb strandja előtt működött. Az előterjesztés szerint a vállalkozónak nem kellett volna bérleti díjat fizetni a közel 700 négyzetméternyi területigényű óriáskerék után. 

Balatonalmádiból Tatabányára érkezett, de felállítva nem lesz az óriáskerék a képviselők döntése alapján   
Fotós: Nagy Lajos / Forrás: Napló

Cserébe a vállalkozó ingyen jegyeket biztosított volna hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyermekek számára. Az viszont már csak később, a közgyűlés alatt került ki, hogy az óriáskerék már meg is érkezett a városba, mi több, az egyik közvetett városi tulajdonú cég telephelyén tárolják. 

A képviselők elsősorban azt nehezményezték, hogy milyen felhatalmazás alapján tárgyalt Hajdu Ferenc és Lusztig Péter a vállalkozóval, és jutottak el azok a tárgyalások odáig, hogy mire az ötlet a közgyűlés elé került, már a városban van a szerkezet. Hajdu Ferenc a kérdésekre válaszolva elmondta: "senki nem kapott ezért semmit, sem alpolgármester úr, sem én, akár hajlandó vagyok hazugságvizsgálatnak is alávetni magamat, egy jó ajánlatot kapott a város, amivel élni kellene". 

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan került az óriáskerék a T-Busz telephelyére, annyi információt kaptak a képviselők, hogy azt a vállalkozó a saját költségére szállította a városba. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy ki engedélyezte a jelentős méretű szerkezet tárolását egy városi cég telephelyén, ahogyan azt sem, hogy fizet-e ezért bérleti díjat a vállalkozó. 

Boda Bánk László (Mi Hazánk Mozgalom) felszólalásában azt kérdezte, hogy komolyan gondolja-e az előterjesztő, hogy egy vállalkozó kedvéért, aki nem tudja máshol felállítani az óriáskerekét, átszervezik az eddigi hagyományos vásárt. Magyarné Kocsis Andrea szerint mindenképpen érdemes lett volna előzetesen az ott élőket megkérdezni, hiszen az óriáskerékből belátás nyílna a tér melletti tömbházak lakásaiba. Többen azt az aggályukat is kifejezték, hogy ha egy vállalkozónak ingyenes területhasználatot biztosítanak, akkor joggal kérhetnék ugyanezt más vállalkozók is. 

A közgyűlés tagjai végül több mint egyórás vita után úgy döntöttek, nem támogatják a javaslatot, az előterjesztő Hajdu Ferenc, mellett csak Lusztig Péter és Szücsné Posztovics Ilona szavazott igennel. Ezzel eldőlt: nem állítják fel az óriáskereket az Árpád téren. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában