Udvarról múzeumhoz

2022.10.04. 20:04

Új helyszínen avatták fel Komáromban Klapka György mellszobrát

Az alkotás hosszú ideig a SOLUM Zrt. udvarán állt, de a cég elnök-vezérigazgatója, dr. Vida Sándor felajánlotta, helyezzék át a Brigetio Öröksége Látogatóközpont elé.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. D.

Október 4-én, kedden felavatták a Brigetio Öröksége Látogatóközpont előtt Klapka György szobrát. Az alkotás eddig a SOLUM Zrt. udvarán állt, de a cég elnök-vezérigazgatója, dr. Vida Sándor felajánlotta, helyezzék át a múzeum új épülete elé.

A kedd délutáni ünnepségen Számadó Emese, a Klapka György Múzeum igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd elmondta, a szobrot 1990-ben Márkos Attila szobrászművész készítette. A szobor és talapzata áthelyezését a művész maga végezte el. Az eseményen az alkotó ugyan nem tudott jelen lenni, de fia és családja képviselték őt távollétében.

Költözés - A Klapka György Múzeum már nem sokáig látogatható korábbi helyén. Október 15-én Műtárgymesék programmal búcsúznak el a régi épülettől. Ezen a napon, 16 órától a múzeum minden munkatársa beszél egy kicsit kedvenc műtárgyáról. Ezt követően dr. Gátfalvi-Delbó Gabriella adja elő doktori disszertációját, végül Számadó Emese tart előadást a Kelemen László utcában eltöltött évekről. Regisztrálni a [email protected] e-mail címen, illetve a 34/ 344-697-es telefonszámon lehet.

Számadó Emese arra is kitért, hogy ez a főút mentén a háromból az egyik szobor, amelyet  Márkos Attila készített. Úgy vélte, ezek az alkotások méltó emléket állítanak a méntelep múltjának és a múzeum névadójának is. Ezt követően Hermann Róbert történész beszélt a tábornokról.

Klapka györgy szobor avatás
Hermann Róbert történész méltatta a tábornokot
Fotós: K. D. / Forrás: 24 Óra

– Klapka abba a szemtelenül fiatal társaságba tartozott, amelyik végigcsinálta a magyar szabadságharcot – fogalmazott a történész. – Mindig a márciusi ifjakról szoktunk beszélni, de az a tábornoki kar, amely 1848-49-ben, kevesebb mint egy év leforgása alatt olyan hadsereget hozott létre, amellyel egészen a határokig kergette a császáriakat, szintén fiatalabb volt negyvenévesnél.

Klapka például 28 esztendős volt 1848-ban, manapság ennyi idős korban jó esetben főhadnagyi, századosi rangig lehet eljutni. Hermann Róbert arra is kitért, a szoboravatás dátuma azért is kiváló, mert a tábornok 1848. és 1849. október 4-én is Komáromban tartózkodott. Hozzátette azt is, Klapka György volt az egyetlen, aki az emigrációban is könnyen beilleszkedett a fogadó társadalomba, politikusként és vállalkozóként is sikeres volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában