Tankolni kell

2022.12.05. 14:04

Tankolhatsz a 95-ös benzin helyett 100-ast? Itt a válasz a nap kérdésére

Miközben az autósok a 95-ös, hatósági áras benzint keresik (ám nem mindig találják), többen tudni vélik, 100-ast nem is lehet tankolni mindegyik kocsiba. Utánajártunk a kérdésnek.

P. J.

Készlethiány alakult ki megyénk több töltőállomásán, a sofőrök csak prémium üzemanyagot tudnak tankolni

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Az egyértelmű, hogy a benzinkutakon a 95-ös oktánszámú benzin lett a sláger. Persze ez és a dízel az,, amelynek hatósági ára van. A literenkénti 480 forint. Az autósok körében viszont az a hír is elterjedt, hogy például a 100-as oktánszámú benzin nem is használható azoknál a járműveknél, amelyek – előírás szerint – egyébként 95-össel működnek. Egyebek mellett annak néztünk utána, hogy ennek az állításnak van-e igazságtartalma.

Benzinkeresőben
Ahogy arról beszámoltunk, a közelmúltban újabb, immáron a második hibára bukkantak a Mol százhalombattai finomítójában, a Dunai Finomítóban (DuFi). A VG akkor írról írt, hogy nyomáspróba közben találtak egy újabb csőrepedést, így eldőlt, hogy december 5-ig biztos nem áll vissza a termelés a megszokott rendbe. Az elmúlt napokban így rendre alakultak ki sorok a kutaknál, vagy indultak el autósok benzint keresni. Hogy ez mennyiben köszönhető a finomító visszavett termelésének és mennyiben annak, hogy mindeni be akarja biztosítani magát, már más kérdés... Mindemellett december 5-én életbe lép a brüsszeli olajembargó, és bár Magyarország felmentést kapott a szankció alól, mégis két hét múlva ismét napirendre kerül a gázársapka, a gázszolidaritás és a közös gázbeszerzés Brüsszelben. Tóth Máté energiajogász korábban a hirado.hu-nak elmondta az orosz importtilalom életbe lépése kapcsán, hogy az embargó komoly mozgásokat generál a piacon és a nemzetközi kapcsolatokban.

A Magyar Autóklub régiós elnöke, dr. Farkas Károly megnyugtatásul elmondta, hogy a 95-ös helyett nyugodtan tankolhatunk a személygépkocsinkba 100-as benzint. Ez nem károsítja a motort.

Oktánszám és ár

– Egy darabig dízel üzemanyag nem volt, most a 95-ös benzinből van kevés – jegyezte meg a szakember. – Úgy gondolom, a 95-ös hiánya elsősorban a kedvezőbb árából fakad, és nem abból, hogy az emberek félnének 100-ast „rakni” az autóikba. A két üzemanyag között ugyanis oktánszámban, és persze árban van különbség. A 100-asban kevesebb a káros anyag. Használata során a szelepek nem koszolódnak el annyira, és olyan gyorsan, mint a „normál” benzin esetében.

Verbó Győzőt, az ismert tatabányai autószerelőt is megkérdeztük, hogy jelent-e problémát, ha valaki 95-ös benzin helyett 100-as oktánszámút tankol az autójába. A szakember elmondta, hogy a jármű vezérlőrendszere felismeri, hogy milyen üzemanyaggal megy a motor. A vezérlés „alkalmazkodik” ehhez és reagál rá a kopogásszabályozón „keresztül”, ami megakadályozza a tüzelőanyag-levegő keverék kopogásos égését, illetve az előgyújtás-szabályozó által a gyújtási időpont helyes és automatikus beállításával.

A szakember azt is kiemelte, hogy a magasabb oktánszámú – például 100-as – benzin tankolásával gyorsabb, lendületesebb, fürgébb lesz az autó, azaz az üzemanyag semmilyen gondot nem okoz a jármű motorjának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában