Hagyományok

2023.02.05. 21:42

Sváb ételek készültek a környei tájház udvarán

Első alkalommal szervezett a német nemzetiségi önkormányzat Környén hagyományőrző disznóvágást. Sváb ételek készültek, és délben zenés kóstolóra várták a falu lakóit.

Sugár Gabi

Környén készültek a sváb ételek

Forrás: beküldött

A nagy szél sem tántorította el a szervezőket: a 250 kilogrammos termetes disznót Kolozsvári József, helyi őstermelő bökte meg, majd szállította a tájházba, ahol a német nemzetiségi önkormányzat mellett a Környei Németek Baráti Körének és a helyi kultúregyesületnek a tagjai dolgozták fel. Tirhold Kármen, a nemzetiségi önkormányzat elnöke avatott be a részletekbe. A hatalmas állatot hagyományosan dolgozták fel. A hatalmas disznó részeinek feldolgozásán egy-egy csoport dolgozott.

Az épületben panírozták a húsokat, a tornác alá húzódott társaság két méretes tűzhelyen sütötte a húst, s már készítették elő a káposzta gombócainak az alapanyagait. Egy régi sparhelt is be lett fogva: nemrégiben kapták ajándékba a Nógrád vármegyei Vizslás polgármesterétől. A szél néha felkapott egy fedőt vagy félig töltött poharat. Reggel rövid ideig még áramkimaradás is volt – mesélték, de a közreműködők jókedvét ez sem befolyásolta.

A pajtában öt üstben rotyogott a forró lé, sült a háj, s töltötték a férfiak a kolbászokat. Az ízekért is Kármen felelt, így folyamatosan szólongatták. Látszott, hogy a társaság összeszokott. – Gyakran segítünk egymásnak otthon is, s az elmúlt héten kiváló lehetőségünk volt főpróbát tartani a vértesszőlősi böllérversenyen.

 A hagyományőrző disznóvágás ötlete már évek óta felmerült, s mivel évente igyekszünk új programelemmel gazdagítani a repertoárunkat, úgy gondoltuk, most érkezett el ennek a pillanata. Délben lehetett ellátogatni a tájházhoz, s a kóstolás mellett támogatói jeggyel haza is lehetett vinni a finomságokból. Közben zenei aláfestés is volt. A támogatói jegyekből befolyt bevételt a helyi német nemzetiségi dalkör javára fordították. A Stúdium Étterem jóvoltából forró csokoládét és teát, valamint forralt bort is kínáltak. Az asszonyok süteményekkel is készültek. 

Hájas lekváros mellett töpörtyűs pogácsa, sörkifli, kakaós kalács is került a tálcákra, s természetesen koccintottak házi fogópálinkával. 

– Az itt kisütött zsír jövő héten is főszerepet kap – mondta Kármen. – Szombaton szervezzük a hagyományos tollfosztást délután, s zsíros kenyeret, töpörtyűt kínálunk majd a résztvevőknek. 
 

Sváb recept szerint 
Hagyományos sváb ételek készültek a programon: hagymás vér és resztelt máj, majd délelőtt pecsenye, véres és a májas hurka, retró rántott hús, káposzta, orjaleves és sült csülök. 
– A hurkába zsemlét is teszünk, amit abalével forrázunk le. Az orjalevesben pedig már rotyog a disznó feje. A toros káposztát is abalével öntjük fel, s húsos gombócokkal gazdagítjuk. 
A sváb csülök a sütőben készült el: savanyú káposztára burgonya és a tetejére csülök került. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában