Hagyományok

2023.02.06. 21:41

Az idei bálon is elkelt a cserepes rozmaring Tarjánban

Óriási érdeklődés mellett zajlott a helyi sportcsarnokban a megyei svábbál.

S. G.

Jót mulattak a Svábbálon a tarjániak

Forrás: beküldött

A Komárom-Esztergom Vármegyei Német Önkormányzatok Szövetsége, a Tarjáni Német Nemzetiség Önkormányzat és a Tarjáni Német Nemzetiségi Egyesület nagy gonddal készült a járvány miatt kétéves kihagyás után újra megrendezett programra. Gyönyörűen feldíszítették a sportcsarnokot. 

Az est folyamán az érkezőket fogadóitallal üdvözölték. Helyi gazdák ajánlották fel pálinkáikat, majd kísérték az asztalokhoz a szervezők a vendégeket. Idősek, fiatalok, svábok és más nemzetiségűek egyaránt érkeztek, a hölgyek nagy része dirndl ruhában. 

A tarjáni német nemzetiségi iskola diákjai léptek fel, akik hetente egy-egy testnevelésórán sajátíthatják el a hagyományos tánclépéseket. Gyönyörű pillanat volt, generációk kapcsolódtak össze, amikor a fiatalokkal együtt táncolt a felnőtt tarjáni tánc­csoport. A vendégek a nemzetiségi dalkör tagjainak is tapsolhattak, akik helyi sváb dalokat adtak elő. A vacsorára sült tarja és káposztás nudli került a tányérokba. 

A vendégeket Klinger Tamás, Tarján polgármestere és Waldmann-né Baudentisztl Éva, a megyei német kisebbségi önkormányzat elnöke köszöntötte, majd a táncot a polgármester és felesége nyitotta meg. Kiváló hangulatot teremtett a két zenekar, a Tarianer Spitzbuam és a Somorer Jungs, amelyek felváltva muzsikáltak, és így szinte folyamatosan tele volt a táncparkett. 

A svábok szimbolikus növénye a rozmaring, amely a születéstől a halálig kísérte a magyarországi németeket. Érkezéskor is kaptak a vendégek egy-egy ágacskát a kitűzőjükre, és a hagyományos árverésen is lehetett licitálni a cserépben lévő növényre. Az idén Bicskére került a növény, Ábel János nyerte el, majd hajnalig szólt a talpalávaló. 
Másnap a tarjáni dalkör szervezésében sváb kórustalálkozón vehettek részt a tarjáni sportcsarnokban az érdeklődők. A rendezvényen közreműködött az Ürömi, a Tarjáni, az Alsógallai Német Nemzetiségi Dalkör, a Budajenői Német Hagyományőrző Dalkör, a Mecseknádasdi Skóciai Szent Margit Kórus, a Soroksári Vegyes Kórus, a Pilisborosjenői és a Vértessomlói Dalkör, a Soroksári Férfikórus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában