Felfedezés

2023.03.26. 12:15

Rejtélyes sírkövet is találtak a komáromi bozótban

Az év első nagy szemétszedő akcióját hirdették meg a Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők (KÖSZ). A programhoz mintegy ötven lelkes önkéntes csatlakozott, akik egyebek mellett egy névtelen sírkövet is találtak a bokrok között.

Körtvélyfáy Dina

Márciusban lelkesen szedték a szemetet gyerekek és szüleik a Szőny-Déli vasúti megállóhely környékén

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Dr. Fehérvári Dávidtól, az egyesület elnökétől megtudtuk, a Vízmű épületétől egészen a Szőny-Déli vasúti megállóhelyig sikerült kitakarítaniuk a területet, kevesebb mint három óra alatt öt köbméter hulladékot gyűjtöttek. Az első akciót már februárra meghirdették, a Tesco mögötti területre, de a szeles időjárás miatt az akkori szemétszedés elmaradt. 

Ezt követően a komáromi katolikus iskola jelezte, ők vállalják ennek a környéknek a megtisztítását, rendben tartását, erre a többi komáromi iskolát is megkérik majd a Fenntarthatósági Kupa keretében, amely nagy népszerűségnek örvend a diákok körében. A program keretében már csaknem ezer tanulót sikerült megszólítaniuk.

Új helyszínnek azért éppen ezt a területet választották, mert a város Szecsődi György helyi madarász segítségével sikeresen pályázott új költő­odúkra a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél, amelyek egy részét itt helyezték ki. Ezt megelőzően pedig szerették volna rendbetenni a környéket, hogy a madarak tiszta környezetbe érkezhessenek.

Az eseményre rengeteg komáromi diák érkezett szüleikkel. A szemétszedő gyerekek szintén részt vesznek az első Fenntarthatósági Kupában, munkájukkal pedig értékes pontokat gyűjthettek a versenyben, ahol értékes nyereményeket is lehet majd nyerni. A résztvevőknek sok dolga volt, építési, háztartási hulladékot, autóalkatrészt is találtak, valamint egy névtelen sírkövet, ami darabokra törve hevert a bozót alatt. Azonban többnyire évekkel korábban odakerült szemetet találtak, a közelmúltban odakerült hulladék mennyisége minimális volt. Bíznak benne, hogy mindenki tiszteletben tartja a komáromi gyerekek munkáját és nem szemetelnek ezen a helyszínen sem. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában