Költségvetési csalás

2023.03.27. 14:03

Ítélet: ennyit kapott a zsebbe dolgozó tatai excégvezető, majd' 100 milliót csalt el

A tatai exügyvezető nem volt szívbajos, elbocsájtása után tovább tevékenykedett cége nevében, amivel jó pár millióra tett szert.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

ÍTÉLET KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁS BŰNTETTE ÜGYÉBEN
Megjelenés ideje: 2023. március 27., 13:22
A Tatabányai Törvényszék a március 27-én, hétfőn tartott nyilvános, folytatólagos tárgyaláson költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt indult ügyben ítéletet hozott azzal a férfival szemben, aki egy tatai céget vezetve valótlan tartalmú adóbevallásokkal közel 92 milliós vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek – tudtuk meg dr. Borbély Veronika főügyészségi ügyésztől, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség helyettes sajtószóvivőjétől.

A megállapított tényállás szerint és mint arról korábban beszámoltunk, a vádlott 2011. október 24. és 2013. január 11. között ügyvezetője volt egy tatai székhelyű gazdasági társaságnak, ám amikor leváltották és a cégnek új tulajdonosa és ügyvezetője lett, ő folytatta a gazdasági tevékenységet a korábbi cége nevében és képviseletében. Tevékenységéről pedig nem tájékoztatta az új ügyvezetőt.

A vádlott 2011. IV. negyedévtől 2013. I. negyedévig a gazdasági társaság nevében főként betonacél, henger huzal és faanyag, kisebb részben egyéb termékek kereskedelmével, különböző szolgáltatások nyújtásával foglalkozott. A betonacélt és a henger huzalt döntően az Európai Közösség területéről, a faanyagot és az egyéb termékeket nagyrészt ismeretlen eladótól, számla nélkül vásárolta.

A vádlott a beszerzett termékeket belföldön értékesítette, az általa nyújtott szolgáltatásokat ismeretlen módon – be nem jelentett saját alkalmazottakkal vagy számlát nem adó alvállalkozókkal – teljesítette. Az általa végzett termékértékesítés és szolgáltatás nyújtás alapján kibocsátott számlákkal szemben igazolt költségként minimális összegű számla állt rendelkezésére.

A vádlott az adóhatóság részére valótlan tartalmú bevallásokat adott be, és ezzel 91 millió 948 ezer forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A Tatabányai Törvényszék a vádlottat költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt halmazati büntetésként 2 év 6 hónap börtönbüntetésre, mellékbüntetésül 3 év közügyektől eltiltásra és 3 év gazdasági társaság vezetője foglalkozástól eltiltásra ítélte. Az ítélet jogerős – tájékoztatott – Puskásné Sárközi Rita, a Tatabányai Törvényszék sajtótitkára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!