Érték

2023.03.29. 12:12

Tata bejelentkezett az Esterházy-kastélyra

Átvenné a tatai Esterházy-kastély üzemeltetését az önkormányzat, erre egy új törvényjavaslat adhat lehetőséget. A tervekről Michl József számolt be a közösségi oldalán.

G. D. V.

2021 óta látogatható eredeti pompájában az Esterházy-kastély

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A polgármester véleménye szerint erre Tata múzeumának, a közalapítványainak, vagy akár nonprofit cégeinek közreműködésével is lehetősége lehet a városnak. Kihangsúlyozta, hogy a Kuny Domokos Múzeum fenntartásával már nagy tapasztalatot szereztek az önkormányzatnál: folyamatosak a fejlesztések az intézményben és a látogatottság is jelentősen nőtt. Az Esterházy-kastély vezetőivel is nagyon jó a város kapcsolata, az ottani kiállítás létrejöttében is tevékenyen részt vettek a város szakemberei. Így a tataiak valóban magukénak érezhetik a kastélyt, amit leginkább az biztosíthatná továbbra is, ha az önkormányzat kapná meg a kastély fenntartói, üzemeltetői feladatait. 

− A kastélyok jövőjéről szóló, napokban nyilvánosságra került törvénytervezet azt a lehetőséget is tartalmazza, hogy tíz éven keresztül a jelenlegi finanszírozás marad. Így mi magunk is méginkább alkalmasak lehetünk erre a feladatra. Mint ahogy az is emellett szól, hogy Gulyás Gergely miniszter úr tájékoztatása szerint ezen ingatlanok esetében a közcélt az átadás előtti formában kell majd továbbra is szolgálni − olvasható a Michl József közösségi oldalán.

− Persze abban is biztos vagyok, hogy számíthatnánk a tataiak segítségére is az üzemeltetés terén, például oly módon, hogy évente ellátogatnak a kastélyba, elhozzák vidéki rokonaikat, barátaikat is, így a megvásárolt belépőkkel akár száz millió forinttal is hozzájárulhatnának a fenntartási költségekhez − tette hozzá Michl József, aki Bencsik János, a térség országgyűlési képviselőjének támogatását is kérné a kastély felújításának befejezéséhez, ami véleménye szerint további 5-6 milliárd forint költséget jelentene.

A polgármester ezzel arra utal, hogy a minap a sajtóban felbukkant tervezet szerint számos kastély, így például a tatai, bajnai, a szabdkígyósi, vagy a majki remeteség tulajdonjogát is átruházhatnák ingyenesen, vagy vagyonkezelésbe adhatnának közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak vagy más magánjogi szereplőknek. Vagyonkezelés esetén a következő tíz évben jogosult marad a költségvetési támogatásra, ami nem lehet kevesebb, mint az állami fenntartás utolsó évében az épületre fordított összeg. A tervezet biztosítaná az épületek múzeumi funkciójának megmaradását is, illetve azt is előírnák a leendő tulajnak vagy vagyonkezelőnek a katrbantartás és üzemeltetés mellett, hogy heti öt napon 8-8 órát nyitva legyen az épület, és hogy a hozzá tartozó parknak is 8-20 óra között minden nap látogathatónak kell lennie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában