"Határőrök voltunk - maradunk"

2022.05.15. 16:10

Határőrök találkoztak Görbehalmon - fotók

Országos Határőr Találkozót tartottak a Görbehalmi Bányászmúzeumnál.

kisalfold.hu

Fotó: Szalay Károly

"Határőrök voltunk - maradunk" hirdette felirat a zászlón az országos találkozón. Az eseményen megjelent résztvevőket Szigethy Sándor, a múzeum tulajdonosa üdvözölte házigazdaként. Vessző Ernő, nyugalmazott határőr, a találkozó szervezője megnyitóbeszédében örömét fejezte ki,  hogy az egykori határőröket ennyi évtized elmúltával is összekovácsolja a legendás zöld határőr szív. Az eseményen megemlékeztek az elhunyt bajtársakról, akik már az égi határokat őrzik, akiket Szent László király, a határőrség védőszentje bekísért az égi táborába.  Tiszteletükre gyertyát gyújtottak és emlékfalat emeltek, amelyen az egykori magyarországi határkerületek neve mellett a "Szél viszi messze a fellegeket" idézet szerepel.

 - Az a határőr, aki az ilyen találkozókra elmegy, az szolgálatát mindig szívügyének és életpályájának tekinti, ezért is fontos az számára, hogy régi bajtársaival találkozhasson, visszagondolhasson a régi időkre. Az itt jelenlévő határőrök is szívvel-lélekkel dolgoztak és őrizték a magyar határt - hangsúlyozta beszédében Barcza Attila országgyűlési képviselő. 

Az eseményen tiszteletbeli határőrré fogadták az ifjú Nagy Milánt. Vessző Ernő főszervező a határőr hagyományőrzés és bajtársi szellem továbbvitele érdekében kifejtett tevékenységét Díszoklevéllel ismerték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!