Mini-mánia – nagy ember a kisautóban

2022.05.19. 09:28

Ismerjék meg a győri férfit, aki még az ügyfeleit is egy különleges Miniben fogadja - videó, fotók

A harminchét éves Linczmayer Balázs az államvizsgát is elhalasztotta, mert épp Mini-találkozó volt. Nemcsak szereti és szereli a típust, de mindent gyűjt, ami a legendás karosszériához kapcsolódik.

Bella Violetta

Linczmayer Balázs új, győr-bácsai garázsába látogattunk, hogy a Mini-mániáról kérdezzük. Balázs nem olyan termetű ember, akit egy ekkorka autóba képzelünk. Azt mondja, bár tágasabb belülről, mint kívülről hinnénk, de az övé speciális. – Az ülésrögzítéshez adtunk pluszvasat, így nyolc centivel hátrébb került az ülés. Az első minis emléke hatéves korából származik: a dédszülei szomszédságában javítgattak egy példányt. Beülhetett, megmutatták, és ez elhintette a magot, bár szárba csak később szökkent. Amint lehetett, jogosítványt szerzett és magával ragadta a rali világa. Amikor eljött az ideje egy saját autó megvételének, elzárkózott az unalmas autóktól.

– Amikor megvettük az első Minimet, három évig pofozgattuk. Még mindig megvan. Dacára annak, hogy teológiát és kommunikációt is tanult, később pedig a kereskedelemben dolgozott, azt mondja, egy percig sem volt kérdés, hogy az élete középpontjában marad a Mini. Mitől különleges az autó? Nem titkolja, hogy nem a remek műszaki paraméterek miatt. – Hitvány minőségű kocsi, korának Daewoo Matiza volt. Az ereje az, hogy kizárólag pozitív érzelmeket vált ki. Mindenki mosolyog és előzékeny egy minissel. Pici és szerény kocsi, lelke van! Bár cuki, Mr. Been ikonikus autójától nem idegen a sport sem. Ha átmegyünk vele egy százason, meg tudjuk mondani, hogy fej volt-e vagy írás. Ezért nagyon stabil, gokartos vezetési élményt nyújt.

– Háromszor nyertek vele Monte-Carlo Rallyt, háromszor annyi lóerős autókkal szemben. Nincsenek benne rendes rugók, csak gumilabdák, szinte nincs rugózása. Balázs 2012 óta bütyköli, restaurálja is az autókat, kizárólag a 2000 előtti klasszikus Mini Morris-modelleket. Gyűjti a relikviákat. – Amihez közelkerülök, minis zokni, fogkefe, bármi, azt mind megveszem! A családom szerint súlyos tárgyfetisizmusban élek, és ezzel nem tudok vitatkozni. Ahogy elkészült első saját Minije, belépett a Mini Club Hungarybe. Azt mondja, súlyos hiba, hogy nem korábban, mert rengeteg pénzt spórolt volna a közösségben körbejáró információknak hála.

– 2007–2012 között voltam a klub elnöke. Mi nyertük el a 2012-es világtalálkozó szervezési jogát. Négynapos, több száz autós fesztivál, ami addig nem járt Kelet- Európában. Idén a nyári szokásos négynapos országos találkozót is én szervezem Lipóton a kempingben, ahonnan tájékozódási versennyel érkezünk Mosonmagyaróvár sétálóutcájára július kilencedikén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában