Önkéntesek

2022.05.22. 07:01

A közel 100 éves Balázs Mihályt köszöntötték a tűzoltó versenyen Szilban - sok-sok fotó

Balázs Mihály Szent Flórián plakettet kapott.

kisalfold.hu

Szombaton tartották a csornai körzeti önkéntes tűzoltók versenyét Szilban, ahol köszöntötték a közel 100. éves Balázs Mihályt, aki a rábapordányi önkéntes tűzoltóegylet újjáélesztésében végzett tevékenységéért Szent Flórián plakettet kapott.

Színvonalas megmérettetés helyszíne volt a hétvégén Szil, ekkor tartották ugyanis a Csornai Járási Önkéntes Tűzoltók Versenyét. – Harminchárom csapat érkezett a környező településekről, hogy összemérjék tudásukat – kezdte Pákai László főszervező, aki kiemelte, hogy a gyerekektől a felnőttekig álltak ki csapatok női és férfi kategóriákban.

– Két versenyszámban zajlottak a megmérettetések, az egyik a kismotorfecskendő szerelése, a másik a stafétafutás volt. Mindegyik versenyszámot 7–7 tagú csapatokban hajtották végre, és e két verseny összeredményéből jöttek ki a győztesek – mondta a szili önkéntes tűzoltók elnöke.

Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is jelen volt az eseményen, aki bízik abban, hogy jövőre még több csapat áll rajthoz.

– Az elmúlt három év alatt a belső munka tovább folyt, az eszközeink fejlődtek. Olyan felszerelések, gépjárműfecskendők vannak itt, amik a csapatok becsületére válhatnak. Az önkénteseink jól képzettek, ehhez a képzettséghez hozzátartozik a verseny is. Ez a megmérettetés szóljon a szakmaiságról, a sportszerűségről, a jó hangulatról, a pályán mindenki érezze jól magát – e szavakkal egyben meg is nyitotta a rendezvényt.

A program elején elismeréseket adtak át, köztük a szeptemberben 100. életévét betöltő rábapordányi Balázs Mihálynak, akinek a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a rábapordányi önkéntes tűzoltóegylet újjáélesztésében végzett kimagasló tevékenységéért Szent Flórián-plakettet adományozott.

A rábapordányi Fáklya Önkéntes Tűzoltó Egyesület pedig jelképesen „Szent Flórián díszkését” nyújtotta át az ünnepeltnek. Balázs Mihálynak nagy szerepe volt az 1888-ban nagybátyja, Bella György és Visy János által alapított tűzoltóegylet háború utáni újraindításában. Annak idején a nádfedeles házak sok munkát adtak a tűzoltóknak. Ha mentésről volt szó, Miska bácsi nem ismert lehetetlent, a tűz nem tántorította el.

– Bátor szívnek társa a szerencse – tette hozzá. A hétköznapok hőse népszerű személyisége közösségének, aktív éveiben egyébként postásként dolgozott. Szellemi frissessége irigylésre méltó, de a fizikumára sem lehet panasz, ha kell, kaszát fog, vagy, ahogy felesége fogalmaz, még elbütykölget. Hatvanhét éve házasok, nagy büszkeségük a dédunokájuk. Felesége, Ilona néni végül kiemelte, számíthatnak egymásra: „szorítjuk egymás kezét, az mindenen átsegít”. 

Eredmények

„A” gyermek kategóriában:

Leány: IV. helyezett Farád
III. helyezett Bágyogszovát Junior
II.  helyezett Rábacsanak
I. helyezett Bágyogszovát

Fiú: IV. helyezett Bágyogszovát Junior

III. helyezett Bágyogszovát
II. helyezett Farád
I. helyezett Csorna 

„B” ifjúsági kategóriában: 

Fiú: III. helyezett Egyed
II. helyezett Rábapordány
I. helyezett Rábacsanak 

„C” felnőtt kategória: 

Női: 
VII. helyezett Enese
VI. helyezett Szil
V. helyezett Rábacsanak II.
IV. helyezett Farád
III. helyezett Rábacsanak I.
II. helyezett Bogyoszló
I. helyezett Bágyogszovát 

Férfi:

XVII. helyezett Győrsövényháza
XVI. helyezett Magyarkeresztúr
XV. helyezett Vág
XIV. helyezett Szilsárkány II.
XIII. helyezett Egyed II.
XII. helyezett Enese
XI. helyezett Szilsárkány I.
X. helyezett Rábapordány
IX. helyezett Szil
VIII. helyezett Páli
VII. helyezett Kóny
VI. helyezett Rábacsanak I.
V. helyezett Egyed I.
IV. helyezett Farád
III. helyezett Bogyoszló
II. helyezett Bágyogszovát
I. helyezett Rábacsanak II. 

Különdíjak:

1. Legjobb 800 l/perc kismotorfecskendő szerelést elért csapat: Bogyoszló felnőtt férfi
2. 7x55 m-es tűzoltó váltófutásban legjobb eredményt elért csapat: Rábacsanak II. felnőtt férfi
3. A verseny eredményes megrendezéséért különdíjban részesült a Szil ÖTE.
4. A legjobb gyermekcsapat: Csorna gyermek fiúcsapata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában