Nosztalgia-aratás

2022.07.02. 13:33

Rendet vágtak a rábapordányi határban

kisalfold.hu

Aratásra készülődtek az emberek szombat reggel a rábapordányi Visy-birtokon. De nem kombájnnal és pótkocsikkal sorakoztak fel, ahogy az mostanában megy, hanem kaszákkal, sarlókkal álltak meg a búzatábla szélén. Nosztalgiaaratást rendeztek ugyanis a faluban. Az esemény gazdája a farádi Balogh Gyula volt, aki évtizedek óta szervezi a rábaközi hagyományőrző betakarításokat. A helybeliek mellett acsalagi, bogyoszlói és farádi brigádok láttak munkához.

„Huszonöt éve volt nálunk utoljára ilyen aratás. Úgy gondoltuk, idei falunapunkat kiegészítjük ezzel a megmozdulással. A fiatalok úgysem láttak még ilyent, az idősek pedig szívesen elevenítik fel a régi mozdulatokat” – mondta Visy László, Rábapordány polgármestere a Kisalföldnek. A legidősebb résztvevő a farádi Bán Lajos volt, aki csaknem kilencvenévesen csavarta a kötelet és kötözte a kévét. Közben néha fel-felpillantott és morgott kissé a bajusza alatt. A fiatalabbak technikája ugyanis nem mindig volt kedvére való.

„Túl magasan húzza a kaszát, foghatná feljebb a hosszú kacsot. Nem úgy dől a szál, ahogy kellene. Igen sietnek, nem verseny ez” – fogalmazta meg észrevételeit. Összességében azonban ő is elégedett volt. – Szerettük volna megmutat- ni, milyen keserves és nehéz mun- ka volt annak idején az aratás. Mennyi idővel, energiával és ve- sződséggel járt, mire a mindennapi kenyér az asztalra került” – jegyezte meg Visy László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában