Ismerjék meg Gusztáv történetét!

2023.02.01. 10:52

Gépek nélkül - A kajárpéci gazda a földben és a két kezében hisz - videó, fotók

A kajárpéci Domonkos Gusztáv gazdálkodással foglalkozik. Korán kel, eteti az állatokat, szánt, vet, arat. Megtermeli családjának a zöldséget, a gyümölcsöt, közben szőlőjét gondozza. Egy év alatt épített borospincét, a falu mellett lévő istállóknál pedig régi mezőgazdasági eszközöket gyűjt.

Ollári Gergely

Domonkos Gusztáv bízik benne, lesz, aki átveszi majd a gazdaságot.

Fotó: Csapó Balázs

  • Domonkos Gusztáv tizenkét hektár földön gazdálkodik.
  • Nem hiányozhatnak a gabonafélék a földjéről: búza, tritikálé, kukorica, napraforgó és a cirok. Állatok is vannak: a háznál baromfik, a falu határában az istállóknál sertések és lovak várják a gondoskodást.
  • – Sokan azt gondolják, hogy az ember csak szánt, vet és arat. Ez nem teljesen így van. Sokszor ki kell menni a földre, mert fontos az előkészítés. Aratás után pedig már a következő évet kell tervezni, nem maradhat el például a tarlóhántás. Nem olyan egyszerű ez, ahogyan néhányan hiszik – mondja.

Minden időszakban topon kell lenni

Domonkos Gusztáv számára az állatok reggeli etetése után a napi rutin a szállítással, a bálák előkészítésével folytatódik. A szőlőben állandó a munka. Mint mondja, sokan nem szántanak, elmarad a szervestrágyázás, az emberek csökkentik a munkatevékenységet a szőlőben. Otelló és delavári szőlője van, amit egy évben egyszer permetez.

– A globális felmelegedéssel minden évben új rovarfajok érkeznek, nemrég olvastam, hogy évente nyolc-tíz újabbat azonosítanak a szőlőkben. Szerencsére nem kényes a fajtám, és gondot fordítok a hajtásválogatásra is. Viszont minden hónapban kapálni kell, akármilyen szárazság is van. A gyom folyamatosan fejlődik – tette hozzá a gazdálkodó. A gabonafélék mindig más időpontban igénylik a foglalkozást, a sorközművelést el kell végezni, majd az aratás következik. Utána van a szalmabegyűjtésnek, a tarló elrendezésének ideje. Mint mondja: minden időszakban topon kell lenni.

Napló 1996 óta

– Óriásit változott a világ! Évszázadokon keresztül nyugalmas volt a gazdák élete, régen a családok generációról generációra adták át a földjeiket, a gazdaságukat. Most a falvak lakossága sem a régi, nincs földművelés, a boltokból szerzik be az emberek a zöldséget, a gyümölcsöt, a húst – fogalmazott Gusztáv, aki a családjának termel meg mindent.

Domonkos Gusztáv ősszel és tavasszal is szánt, a környéken másoknak is. Volt olyan év, amikor 70–80 parcellát dolgozott meg, most mindössze ennek nyolcadát. Előveszi naplóját, melyet 1996 óta vezet, és olvassa az elszámolást. A huszonhét év alatt mintegy ezer parcellát szántott meg. A háznál is mindig akad munka: kelteti a csibéket, gondozza a gyümölcsfákat, és nem olyan rég egy nagy tervét is végrehajtotta.

Évi 500-600 liter bor

– Egy év alatt építettem fel a borospincémet. Szőlőmből évente 500–600 liter bor születik. A baráti társasággal gyakran gyűlünk itt össze, eszünkbe jut a múlt, s filozofálunk a jövőn. A kétkezi munka végigkíséri már az életemet, nehéz váltani. Ameddig bírom, csinálom. Három gyermekem és kis unokáim is vannak, ők nagyon rajonganak a vidéki életmódért. Bízom benne, hogy lesz, aki átveszi majd a gazdaságot – hangsúlyozza. A falu határában az istállókban sertések, lovak várják a gondoskodást. Azonban igazi kincseket is rejt a terület. Több száz éves mezőgazdasági eszközök gyűltek össze: különféle ekék, fogasok, sorközművelők, hengerek, vetőgépek, szecskavágók, répaőrlők, különböző kézi terménydarálók, kazalvágók.

A gazdálkodó egy évig építette borospincéjét Kajárpécen. A helyiség baráti találkozások helyszíne is egyben.
Fotós: Csapó Balázs

Mellettük lovas kocsik, köztük egy régi tartályos tűzoltóhintó és egy fekete üveges halottasjármű is figyeli a gazdaságot. A helyi értéktárba mind bekerültek már. Talán egyszer majd egy kiállítás vagy múzeum részét képezik. Addig is Kajárpéc mellett pihennek, ott, ahol Gusztáv földjein mintha megállt volna az idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában