Törökországi földrengés

2023.02.08. 16:18

Családját félti a pázmándfalui kurd dervis

Gyűjtést szervez, hogy takarókkal ruhákkal tudja segíteni az otthoniakat

Gyurina Zsolt

Diyar Van Derik azt tervezi, hogy útra kel, hogy az Isztambul melletti adománygyűjtő pontra vigyen szállítmányokat.

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Huszár Gábor

A kurd származású, Törökországban született Diyar Van Derik családjával Pázmándfalun él. a Kisalföldben már olvashattak a dervisről, aki egy törökországi műszaki egyetem elvégzése után, 20 év hollandiai életet követően költözött egy tanyára Pázmándfalu közelébe. Keleti hangszereken játszik, fesztiválokon is fellép. A törökországi földrengés híre sokként érte.

- Édesapám és édesanyám, nagybátyám ma is Diyarbakirban él - kezdte a férfi lapunknak. - Naponta beszélek a szüleimmel telefonon, szerencsére ők jól vannak, akárcsak a nagybátyám. Édesapám elmesélése szerint reggel érezték a földrengést, akkor kiszaladtak az otthonukból, még időben, mert nem sokkal később, 7 és 8 óra között újabb rengések pusztítottak. Talán az élőknek még rosszabb, hiszen ez a trauma, ami most érte őket, egy életen át elkísér. A város fele elpusztult, borzasztó a helyzet, de Törökország más részein még nagyobb a baj, így aztán mi próbálunk segíteni, befogadni az otthontalanokat. Diyarbakir régi település, tele műemlékekkel, nálunk nem a modern épületek, hanem a földszintes házak omlottak össze. A szüleim viszont panelben laktak, de a ház annyira megrongálódott, hogy átköltöztek a nagybátyámhoz.

Diyarbakır Törökország Délkelet-anatóliai régiójában, a Tigris folyó partján található város. A település a Délkelet-anatóliai régió második legnagyobb városa, csaknem 600 000 fős lakossága túlnyomó részben kurd származású. 

Diyar Van Derik azzal folytatta, hogy az épületek jó része romos, így aztán az alattuk rekedtek kiszabadítása nagyon nehéz, félő, hogy a menteni igyekvőkre roskadnak a téglák. A pázmándfalui férfi szeretne segíteni, a pannonhalmiakkal közösen egy kisbuszt töltenének meg adománnyal. Mint mondta, főleg ruhákra és takarókra van szükség, méghozzá jó állapotúakra, aki tud, küldjön nekik. Egy kisbusznyi adomány csütörtökön 13 órakor indulna Pannonhalmáról. Mint mondta, egy székesfehérvári, szintén kurd barátja egy szállítmánnyal már útnak indult volna kamionnal, de akkor kapta meg a hírt, hogy minden szerette meghalt a földrengésben. Ezért a buszt hátrahagyva egyből repülőre ült, az adományokat más viszi el helyette. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában