Ovisok segítettek a telepítésben

2023.03.21. 14:37

Őshonos és ritkán beszerezhető halfajtákat is telepítettek a Moson-Dunába Győrnél - videó, galéria

Őshonos folyóvízi halak telepítésével ünnepelte kedden a Sporthorgászok Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége az idei Halak Napját (Március 20.), ami egyben a Halőrök napja is.

Ollári Gergely

Most 3500 darab 8-13 cm közötti márna, 2500 darab 10-15 cm közötti domolykó, és 1300 darab balin került a folyóba. Fotók: Csapó Balázs

A telepítések sorozata Győr belvárosában kezdődött, a Mosoni-Dunán, ami 125 kilométer hosszan kanyarog a Kisalföldön. Halállománya gazdag, a folyóvízi halakon kívül jelentős a ponty, keszeg, és a rablóhal. Több kapitális példánnyal is adományozta már meg a megye horgászait, nem ritkák a tíz kilogramm feletti pontyok és amurok. A Mosoni-Duna természeti szépségének, és halfaunájának köszönhetően a megye egyik kedvelt horgászvize. Most 3500 darab 8-13 cm közötti márna, 2500 darab 10-15 cm közötti domolykó, és 1300 darab balin került a folyóba.

- Ritkán beszerezhető halak ezek, kevés termelő is foglalkozik velük, ezért esett rájuk a választás. Óvodások segítettek nekünk a telepítésben. Nagyon fontos, a természet és környezetvédelemre nevelés, célunk volt, hogy ezek a gyermekek ne csak találkozzanak a halakkal, mint élőlényekkel, hanem ők maguk engedjék el őket a folyóba –fogalmazott lapunknak Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna, a Sporthorgászok Győr-Moson-Sopron megyei Szövetségének ügyvezetője.

Hozzátette: a Mosoni-Duna sokat változott az utóbbi időben, mióta elkészült Véneknél a torkolati műtárgy. A folyó lelassult, ilyenkor a folyóvízi halak háttérbe szorulnak, ezért is különösen fontos az utánpótlásuk. A halak darabja 150-300 forint volt.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének és a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének vezetői elhatározták, hogy idén a Rába folyó őshonos folyóvízi halállományát is közösen próbálják erősíteni. Így a Halak Napja alkalmából a folyó vasi és győri szakaszán is telepítettek ugyanezekből a halfajokból. Győr-Moson-Sopronban több részletben mintegy 8000 darab került a horgászok körében közkedvelt Rábába is.

A Rába folyó Magyarország harmadik leghosszabb folyója, a Duna legjelentősebb hazai mellékfolyója. A Rába folyó országhatártól a Nicki gátig tartó 795,7 hektár területű szakasza a MOHOSZ-on keresztül a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének alhaszonbérletében található, míg Nicki gát alatti 450,4 hektár szakasz alhaszonbérlője a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége. A horgászok körében kedvelt Rába folyót a nicki erőmű horgászatilag kettéosztotta, de a MOHOSZ és a két területi szövetség megállapodásának köszönhetően immáron közel hét éve a gát alatti és feletti kb. 5-5 km-es szakaszon problémamentesen horgászhat a saját vármegyéjük területi jegyével minden horgásztárs.

Telepítés a Rábába:

Vas vármegyei szakaszon több részletben Alsószölnöktől Nickig:

7500 db márna (8-13 cm között),

5000 db domolykó (10-15 cm között),

2500 db balin (10-15 cm között)

GyMS vármegyei szakaszon több részletben:

4000 db márna (8-13 cm között),

2500 db domolykó (10-15 cm között),

1200 db balin (10-15 cm között)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában