Teológia és geológia összeért

2023.03.21. 18:26

Ünnepi szentmise Szent Benedek napján, ásványtár- és kiállításmegnyitó Pannonhalmán - galéria

A rend alapító Szent Benedek égi születésnapján a Szent Márton bazilikában összegyűltek a szerzetesközösség tagjai, a bencés iskolahálózat diákjai és tanárai, és a meghívott vendégek. Az ünnepi misét követően időszaki kiállítást és az ásványtárát is megnyitotta az apátság a vendégek előtt. Hortobágyi T. Cirill főapát köszöntőjében arra hívta az összegyűlteket, hogy éljék meg a liturgiában a minden hívővel és emberrel való egységet.

Bella Violetta

Martos Levente Balázs segédpüspök volt az ünnepi mise főcelebránsa, aki szerint Krisztus úgy lehet a mi jövőnk, hogy átmos az Atya áldásával. Fotó: Rákóczy Ádám

Martos Balázs segédpüspök, az ünnepi mise főcelebránsa Ábrahám elhívástörténete, Jézus főpapi imája és Pál apostol Filippibe szóló örömre való biztatása alapján hirdette az igét. Úgy fogalmazott, a felolvasott bibliai részeket az köti össze, hogy erősen középpontba helyezik az Atya alakját. – Születésünk óta nem vagyunk bepólyálva nem vagyunk sebezhetetlenek. De van egy különleges ígéret, hogy az Isten fia bebugyolál bennünket az Atya szeretetébe, amelyben ő van. És amely őt nem mentette meg, de átmentette a kereszt gyalázatán. Krisztus a jövőnk! – idézte a pápalátogatás mottóját, mely szerinte úgy valósulhat meg, ha a feltámadott át tud mosni az atya áldásával.

Az ünnepi mise és áldozás után két kulturális eseményre invitálták az apátság vendégeit: az ásványtár, és az időszaki kiállítás megnyitására. Frazon Zsófia etnográfus nyitotta meg az ásványtárat, aki szerint a tudományos érdeklődés mellett a tárlat kialakításakor az esztétika is kitüntetett szerepet kapott. – A talaj a gyűjtő kincsestára. Ásványok, kristályok, állati és növényi maradványok lelőhelye. A gyűjtők pedig emberek, akiket a szenvedély hajt. Spaits István jezsuita szerzetes, pap és tanár volt, aki budai tanársága idején kezdett ásványokat gyűjteni. Egymást követő tárolókban a tűz, a fény, a víz, a por a csillogás és a rajzolatok tematikus csoportjait kötik össze tudományos fogalmak és az ige mondatai. Teológia és geológia, a föld és az Isten tanítása így kapcsolódik.

Ásványi Ilona, a főapátsági könyvtár igazgatóasszonya idén a kulturális év zarándoklat témájához csatlakozva alakította ki az időszaki kiállítást. A nyolcvannegyedik zsoltár hatodik verse adja a mottót: "Szívében zarándok útra készül". Kránitz Mihály teológus szerint a könyvtár saját anyagaiból gondosan válogatott kiállítás zarándoklatra hív. – Belső szellemi módon való elindulásra, melyek része az elmélkedés, a másik része pedig fizikai útrakelés, ami különböző állomásokon át ér el célpontjáig. A tárolókban elhelyezett magyarázatok és leírások gazdag ismeretet adnak a negyedik századtól napjainkig zajló jelenségre, a lelki utat valóságos vándorlással megvalósító törekvésre.
Úgy fogalmazott, a zarándoklatnál mindig természet feletti a cél: a kegyelem. Azt kívánta a hallgatóságnak, hogy érezze mindenki megszólítva magát egy lelki bakancslista összeállítására, hogy a hétköznapokból elinduljon egy megszentelt hely felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában