2,4 millió köbméter gázt vált ki

2023.03.24. 13:55

4,1 milliárd forintból épült meg a mosonmagyaróvári geotermikus fűtőmű - 3200 lakás és 200 intézmény fűtését segíti majd

3200 lakás és 200 intézmény fűtését segíti Mosonmagyaróváron a következő fűtési szezontól a pénteken átadott geotermikus fűtőmű, melyhez 2300 méter mélyről érkezik a termálvíz.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Régóta várt beruházást adtak át pénteken, formabontóan nem a helyszínen, hanem a Part Rendezvényházban. Elkészült és próbaüzemben dolgozik a geotermikus fűtőmű Mosonmagyaróváron. Információink szerint "élesben" a következő fűtési szezontól szolgálja majd a távhőre rákötött lakásokat és intézményeket.

Árvay István polgármester az elmúlt több mint tíz év erőfeszítéseit és mérföldköveit ecsetelte, melyek a mostani átadóhoz vezettek.

– Példaként állhatunk más települések előtt, s tanuljanak a hibáinkból is – hangsúlyozta a városvezető.
Hogy a fejlesztés befejezéséig vezető út nem volt akadálymentes, arról Kerékgyártó József, az EU-FIRE Kft. ügyvezető igazgatója is beszélt, aki megköszönte a bizalmat és együttműködést a mosonmagyaróvári önkormányzatnak is.

– Azt kívánom, minél több ilyen projekt legyen – vélekedett Gonda Bence, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elnökhelyettese, megjegyezve, hogy Magyarország geotermikus nagyhatalom, és maga az energiaválság is rádöbbentett, hogy a föld alatt lévő energiák milyen nagy értéket képviselnek.

– A geotermikus energia válasz lehet az energiaválságra, az öntözésfejlesztés, a vízmegtartás pedig a klímaválságra – vette át a szót Nagy István agrárminiszter, aki arról szólt, hogy kezdetektől mostanáig végigkísérve a fejlesztést, látta a nehéz döntéseket, és azt, hogy elérhetetlennek tűnő fejlesztést kellett végrehajtani. Ám az élet igazolta, hogy érdemes volt, hiszen "történelmi jelentőségű Mosonmagyaróvár életében" ez a beruházás.

A fejlesztés, mint elhangzott, több akadály mellett mintegy 4,1 milliárd forintból valósult meg, amiből a vissza nem térítendő állami támogatás  2,85 milliárd forint. A termelő kút 2300 méter mélyről hozza fel a 90 Celsius-fokos vizet, óránként száz köbmétert. 8 kilométeres csőhálózat szállítja a forró, illetve a hőjét vesztett vizet. A fűtőmű 80 ezer gigajoules-nyi hőenergiát termel egy fűtési szezonban, 3200 lakás és 200 intézmény fűtését segíti majd és 2,4 millió köbméter gázt vált ki egy fűtési szezon alatt.

A rendszer működése

A kútból feltörő termálvíz hőt egy úgynevezett hőcserélő ott helyben (a kúttelepen) átadja egy zárt, vizes rendszernek. Az ebben lévő víz jut el a városi hőszolgáltatóhoz (MESZ Kft. telephelyére), ahol egy újabb hőcserélő segítségével hőenergiája átkerül a mosonmagyaróvári távhőrendszerbe. A termálvíz a hőleadás során 90-ről 50 Celsius-fokra hűl le, ezt a hőmérsékletet egy hűtőtorony segítségével tovább csökkentik 30 Celsius-fokra. A hőjét vesztett termálvíz egy részét – környezetterhelési és gazdaságossági szempontokat súlyozva – visszasajtolják a vízadó rétegbe. A többi a megyei főcsatornába ömlik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!