Tizennyolc munkatárs

2023.06.08. 06:57

Megnyitott: a kapuvári idősek otthonban negyven embert gondoznak - Portálunknak megszólalt az első lakó

Beköltöztek az első lakók az új kapuvári Bentlakásos Idősek Otthonába. Az önkormányzat állami támogatással alakította ki az intézményt, melynek negyven lakója lesz.

Cs. Kovács Attila

Nagyon jól érzem itt magam, tágas, kényelmes a szobám és kedvesek a gondozónők. És a legfontosabb, hogy vigyáznak rám

– mondta a Kisalföldnek a kapuvári Bentlakásos Idősek Otthona első lakója, Szilvágyi Lászlóné. Irénke néni hétfőn költözött be az új intézménybe, lakótársai pedig a következő napokban, hetekben követik. Összesen negyvenen lesznek az otthonban, melyet a kapuvári önkormányzat állami támogatással épített a Házhely városrészen, az egykori általános iskola kibővített épületében. Az intézmény megnyitásáról itt számoltunk be videós cikkünkben >>

Szilvágyi Lászlóné Irénke néni az első lakója az otthonnak. Első tapasztalatai nagyon jók.  Fotó: Cs. K. A.

Az otthont az önkormányzat működteti és ehhez megtalálták a megfelelő szakembert is.– Az állam összesen egymilliárd-háromszáznegyvenmillió forintot biztosított a beruházáshoz. Az épület két ütemben készült el. Először a régi iskolát alakítottuk át a tetőtér beépítésével együtt, majd az új szárnyat építettük meg. Összesen húsz, kétágyas szobát alakítottunk ki – mutatta be az intézményt Hámori György polgármester. Hozzátette: az otthont az önkormányzat működteti és ehhez megtalálták a megfelelő szakembert is. Kériné Kuti Évát bízták meg a vezetésével, aki többéves tapasztalattal rendelkezik az idősgondozás területén. 

A lakók kiválasztásánál elsősorban a kapuváriaknak szeretnénk lehetőséget biztosítani, de az ország egész területéről fogadhatunk gondozottakat. Úgy néz ki, hogy az otthon hamar népszerű lett és a férőhelyekre megvannak a jelentkezők. 

Kériné Kuti Éva intézményvezető kifejtette: a bentlakásos otthon modern, mindenben megfelel a legújabb technológiai követelményeknek. A beköltözők folyamatosan érkeznek. A szakember elmondta: tizenhét munkatársával együtt gondoskodnak a rájuk bízottakról. Foglalkoznak testi-lelki egészségükkel, rendszeres orvosi felügyeletet biztosítanak számukra, de rendelkezésre állnak terápiás szakemberek is. A tervek szerint szabadidős foglalkozásokat is szerveznek majd számukra. „Húsz, kétágyas szobánk fürdőszobával, orvosi szobánk, elkülönítőnk, három tágas közösségi terünk, parkosított udvarunk van. Arra törekszünk, hogy lakóink számára értelmet nyerjenek a mindennapok és lelki harmóniában, nyugalomban, biztonságérzetben élhessenek az otthonban” – fogalmazott Kériné Kuti Éva. 

Hámori György még megjegyezte: az önkormányzat mindig is kiemelt figyelmet fordított a városban élő idősek minél szélesebb körű ellátására, de az elmúlt években egyre nagyobb igény jelentkezett bentlakásos idősotthoni ellátás kialakítására is. 

Az állam összesen 1,34  milliárd  forint támogatást biztosított a beruházáshoz, összesen húsz, kétágyas szobát alakítottak ki az idősek számára. A beköltözők folyamatosan érkeznek. 

 

Kériné Kuti Éva és Hámori György mutatták be az intézményt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában