Ez a dúsan virágzó, egészséges leander titka: drasztikusnak tűnik, de hálás lesz érte

Blooming,Pink,Oleander,Flowers.,Nerium,Oleander.,Floral,Background.,Selective,Focus
Shutterstock -
kert metszés kert és balkon leander növény
A leander kényes növény, a hideget és a fagyot nem bírja, tavasszal azonban már kint a helye és alaposan meg kell metszeni. Mivel nagyon tápanyagigényes, ezért érdemes legalább kétévente átültetni.

A leander mediterrán növény, ahhoz, hogy hazánkban is szépen fejlődjön, szakszerűen kell gondozni. Azt mindenki tudja, hogy a fagyot nem bírja, hisz a meleghez és a fényhez szokott, de lassan ki lehet vinni a szabadba, sőt, ki kell.

Beautiful,Leander,Flower,In,The,Garden,Of,Brahma,Vihara,Arama
Napfény és meleg - ez a leander éltető ereje.
Forrás: Shutterstock


A dúsan virágzó, egészséges leander titka, hogy tavasszal alaposan meg kell metszeni. Nem kell sajnálni, nem kell félteni, még a vastagabb ágait is rövidre kell vágni ahhoz, hogy új erőre kapjon. A leander akkor tud felfrissülni, ha a megnyúlt ágakat visszacsípjük. Ekkor még új formát is adhatunk a bokornak. Az olaszok még a metszőollót sem veszik elő ehhez a művelethez, előkapják a fűrészt, és egy mozdulattal megszabadítják a növényt a régi hajtásoktól. Ez az intenzív visszametszés óriási lendületet ad a növénynek, és újult erővel kezd hajtani. 

A metszés után érdemes megvizsgálni a virágföldet. A leander nagyon tápanyagigényes, ezért érdemes legalább kétévente átültetni. Morzsoljuk le gyökereiről az elhasznált födet, gyakran kártevőkkel is találkozhatunk ilyenkor. A leander meghálája, ha nyáron rendszeresen kap tápoldatot és ha mindig nedves a földje - írja a  Lakáskultúra.

A márciusban már a zsigereinkben érezhetjük a tavaszt. A reggeli fagyokat szép lassan felváltja a napsütés, egyre többet csicseregnek a madarak, napközben már 15 fokos maximumokkal számolhatunk, és búcsút inthetünk a korai sötétedésnek is. Megjelennek a tavaszi virágok, kibújik a földből a nárcisz, a jácint, a krókusz, és mi is egyre szívesebben töltünk időt a szabadban. Márciusban amellett, hogy élvezzük a napsütést, az illatos virágokat, és gyönyörködünk az újraéledő természetben, már a kertészkedésbe is bátran belekezdhetünk. Arról, hogy mit lehet, vagy mit érdemes ilyenkor elültetni itt írtunk

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.