Búcsút intenek a trendeknek: világsztárok, akik bátran vállalják túlsúlyukat

Selena Gomez
Represented by ZUMA Press - ZUMAPRESS.com
plus size Selena Gomez Világsztár
A kerekded formák egészen Hollywoodig is eljutottak. A világsztárok közül egyre többen ismerik be, hogy leszámoltak az önsanyargató életmóddal és vállalják az ezzel járó plusz kilókat is. Christina Aguilera után Selena Gomez is bátran felvállalja formás idomait. Vajon mi áll a változás hátterében? Erre keressük a válaszokat női önbecsülés-aktivista szakértőnkkel, stílus tanácsadónkkal.

Köztudott, hogy Hollywood nem igazán szerette a kerekded idomokkal megáldott hírességeket, éppen ezért a legtöbb világsztár, legyen az nő vagy férfi, folyamatosan figyel alakjára és adott esetben diétázik is annak érdekében, hogy minél vékonyabb legyen. Egy-egy kivételtől eltekintve tökéletes és azt megközelítő sztárokat láthattunk az amerikai filmekben, még azok a sztárok is lefogytak idővel, akiket túlsúlyosan fedeztek fel, mint például Melissa McCarthy, Adele vagy Rebel Wilson.

Úgy tűnik ez a tendencia változni látszik... Egyre több sztár vállalja a plusz kilóit és száll szembe azokkal a trollokkal, akik kikezdik őket a közösségi médiában. Az utóbbi időben Selena Gomez az a világsztár, aki elfogadta új formáit és meg is védi magát azokkal szemben, akik nemtetszésüket fejezik ki új külsejét illetően. Bár az egykor törékeny testű énekes-színésznő egy autoimmun betegség és annak gyógyszeres kezelése következtében indult hízásnak, mégis rengetegen akadtak ki rá és követelték, hogy kezdjen el diétázni. A gyönyörű sztár azonban kiállt magáért és őszintén vallott betegségéről, az ezzel járó mellékhatásokról, valamint kijelentette azt is, hogy esze ágában sincs diétázni vagy sanyargatni magát, megbékélt új külsejével és megkérte rajongóit is, hogy akiknek így már nem tetszik, bátran töröljék őt vagy kövessék ki a közösségi oldalakon.

Selena Gomez
Forrás: Jeffrey Mayer

Korábban Christina Aguilera nyilatkozta azt, hogy belefáradt már abba a harcba, amit alakja megtartása érdekében folytatott. 2010 után alaposan kikerekedve láthattuk őt. Bár a kiadója óvva intette őt a plus size külsőtől, mert szerintük így elveszíti rajongóit, Christina hosszú évekig vállalta, hogy többé nem diétázik és elfogadja természetes önmagát. 2023-ban azért leadott néhány kilót, de többé már nem akar olyan vékony lenni, mint karrierje elején.

A szemmel látható változásról és ennek okairól beszélgetünk plus size szakértőnkel, női önbecsülés-aktivistával, Kozma Ritával.

Kozma Rita
 

Vajon miért lehet az, hogy még Hollywoodban is változni látszik a trend, ami a külső jegyeket illeti, azaz egyre több sztár vállalja fel plusz kilóit és int búcsút az önsanyargatásnak?

Elindult egy olyan irány világviszonylatban, amely azt üzeni, hogy nem kell egyformának lenni ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, hogy szépek és szerethetőek legyünk. Divat lett a pszichológia, az önismerettel való foglalkozás. Ennek az önfejlesztő útnak a része, hogy szembenézünk önmagunkkal, vajon kik is vagyunk mi valójában? Ebből következik, hogy nem követhetünk egyfajta sémát, ha boldogabb életre vágyunk. Légy egyedi, a különbözőség érdekesség, sőt a különbözőség szexi is lehet! 

Különbözőnek, de főképp önazonosnak lenni menő. 

A belső út nem lenne teljes, ha nem gondolnánk át a testünkhöz való viszonyulásunkat is, amiből következik, hogy szerethető lehet az a plusz ránc, azaz anyajegy vagy adott esetben akár a plusz kilók is, természetesen az egészséges határokon belül. Nem csak a kockahastól és a tökéletes ívű felkartól lehet teljesebb az életünk. Azok a sztárok, akik elmélyülnek önmaguk megismerésében és nem feltétlenül a felszíntől várják az örömöket, rájöttek erre. Ezért is láthatunk egyre több hírességet laza, természetes szettekben, akár smink nélkül, vagy épp természetes bőrrel. A testmozgás, az egészséges ételek elengedhetetlenek a minőségi élethez, de ez nem azt jelenti, hogy meg kell vonni magunktól minden olyan falatot, ami kicsit kalóriadúsabb. A sztárok is emberek és szerintem üdvözítő, hogy megmutatják, hogy olykor ők is megesznek egy pizzát vagy akár egy fagyit. Ezáltal lesznek sokkal szerethetőbbek és emberközelibbek.

Mit gondolsz, eljutunk egyszer odáig, hogy mindenki bátran vállalja magát?

Már annak is örülük, hogy végre egyre többen vannak azok, akik rájöttek, hogy nem attól lesznek elégedettebbek, nem attól lesz szebb az életük, ha az elérhetetlent hajszolják. Meg kell tanulni megismerni és megszeretni azt az embert, akik vagyunk. Rá kell jönnünk, miért lehetünk büszkék magunkra, mitől szerethetjük önmagunkat, megjelenésünket, terstünket és pszichénket.

Mennyire segít a social média a pozitív énkép kialakításában és mennyire torzít rajta?

A kulcs a tudatosság. Kövessük és figyeljük azokat a social media szereplőket, akik értéket képviselnek és akik nem csak a túlzó tökéletességre törekszenek. A makulátlan bőr, a hibátlan sziluett önbizalomromboló hatással bírhat, hiszen azt az arcot, azt a formát, ami a közösségi szereplők egy részének van, roppant nehéz elérni és nem is kell. Egészen más az, ha valaki inspiráló és elérhető képet mutat magáról, ha nem tökéletes a külseje, és mégis arról is kommunikál, hogy fontos számára az egészséges táplálkozás, a mozgás. Ilyen például Ashely Graham topmodell, ha csak egy példát mondhatok egy teltebb alkatú sztárra. 
Ne akarjuk olyan emberhez hasonlítani magunkat, aki teljesen máshogy, más körülmények között él, mint mi, más testalkattal rendelkezik vagy más a szakmája. Forduljunk inkább az olyan influencerek felé, akik szakértők egy-egy témában, akik támogatják az önbizalmunkat, akikkel vannak közös kapcsolódási pontjaink, akikkel azonosulni tudunk.

Mit tanácsolsz azoknak, akik a testük miatt szoronganak?

Azt gondolhatnánk, hogy csak azok elégedetlenkednek, akik súlyfelesleggel küzdenek vagy éppen koruk előrehaladtával változik a bőrük, a testük... ez nem így van. Nagyon fontos lenne az, hogy ne hasonlítgassuk magunkat másokhoz, főképp elérhetetlen ideálokhoz, vagy olyanokhoz, akik gyökeresen másképp festenek. Pl. ha alacsonyabbak vagyunk szélesebb csípővel, akkor ne arról ábrándozzunk, hogy miért nem lehetünk magasak, keskeny csípőjü atletikus nők és fordtíva. Felejtsük el azt is, hogy mindenki a narancsbőrünkre és a striánkra kíváncsi, mert senkit sem érdekel. 

Ne akarjunk mindenkinek megfelelni, mindenkinek tetszeni, mert nem fog sikerülni, és nem is kell, hogy mindenki vonzónak lásson minket. Ismerjünk meg a testünket, törődjünk magunkkal, ápoljuk magunkat, találjuk meg a hozzánk illő ruhákat, színeket és vegyük körbe magunkat olyan emberekkel, akik építenek és nem leépítenek minket. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.