likeBalaton.hu | 2022.09.26. 12:00
Kvíz: Történelmi tények és érdekességek a Balatonról
Történelmi tények és érdekességek témájában tesztelheted ismereteidet a Balatonról.

Történelmi tények és érdekességek témájában indítjuk heti játékos fejtörőnket. Hajrá!

 

1/5

1848-ban István nádor szerette volna meggyőzni Jelačić horvát bánt, hogy ne a fegyveres harcot válassza a magyarok ellen. Balatonfüreden találkoztak volna. Hogyan utazott oda István nádor?

2/5

1908-ban éjjeli ütközetet terveztek a Balatonra, amelyben a balatoni hajókat hadihajókká alakították volna. Korábban mikor cirkáltak evezős hadihajók, az úgynevezett sajkák a tavon?

3/5

A zalavári vízivár a római időkben csak hajóval volt megközelíthető. Kikötő is volt a vár alatt. Fenékpusztán át egészen egy másik, északi parti településig hajóztak. Melyik volt ez a település?

Fotó: illusztráció/Shutterstock
4/5

A Balaton átlagos vízszintje korábban 5-8 méterrel a mai felett volt. A magas vízállás miatt egyes területeken hatalmas mocsarak alakultak ki. Mekkora volt korábban az átlagos vízszint?

Kép forrása: Digitális Képarchívum
5/5

Beszédei miatt kapott elrettentő büntetést a kiliti református lelkész, Gaál György az 1848-as forradalom és szabadságharc idején. Mivel vívta ki Haynau haragját, amelynek következtében húsz évnyi vasban töltendő várbörtönre ítélték?

Hibátlan!
Gratulálunk, mindegyik kérdésre helyesen válaszoltál, nézz vissza jövő héten is! A kérdések egyre nehezebbek lesznek, teszteld magad folyamatosan és olvasd a likeBalaton.hu-t, hogy mindig mindent tudj a tóról!
Nem rossz!
Nagyon ügyes vagy, de vannak hiányosságok, nézz szét az oldalon és mindent megtudhatsz a tóról. A következő kvízen már tökéletes leszel!
Nálunk mindent megtalálsz, hogy javíts az eredményen.
Csiszold velünk a tudásodat és az ismereteidet a Balatonnal kapcsolatban, hiszen naponta szállítjuk az információkat: a legfrissebbeket és a történelmi érdekességeket is. Gyere vissza hozzánk minden nap!

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

 

 

 

 

 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva