Krausz Andrea | 2022.11.28. 12:00
Lehet, hogy megmenekül az orvul körbefűrészelt csopaki tölgyfa
A vártnál nagyobb hullámokat gerjesztett a csopaki strand idős fájának esete, amely néhány napja értelmetlen rongálás áldozata lett. Az elkövetőt keresik. A csopaki önkormányzat pedig megpróbálja a lehetetlent: megmenteni a körbefűrészelt tölgyet.

Ambrus Tibor, Csopak polgármestere Facebook bejegyzésében arról írt, hogy a csopaki tölgyfa talán még megmenthető. Mint köztudott, november 23-ra virradó éjjel valaki körbefűrészelte a falu strandjának legöregebb tölgyfáját.

A strandolóknak is árnyékot nyújtott a hatalmas tölgyfa Csopakon
Fotó: Facebook/Tibor Ambrus

 

ؘ– Az együttérző kommentek mellett számos olyan szakmai hozzászólás érkezett, amely ötleteket, megoldási javaslatokat tartalmazott, hogyan is menthető meg a fa.

A legtöbb az „áthidalással” (kéreg alá oltással alul-felül) vagy „kéreghidakkal” való megoldást javasolja.

Nagyszerű lenne, ha meg tudnánk gyógyítani az öreg tölgyfánkat,

ezért kérjük, ha van valaki vagy van konkrét szakember ismerőse, aki vállalná ezt a kihívást, legyen szíves megadni az elérhetőségét az önkormányzat munkatársainak

(titkarsag@csopak.hu, 87/799-100). Mi szívesen megkeressük és egyeztetünk vele, hiszen a helyzet legjobb megoldása az lenne, ha életben maradna ez a fa – írta a polgármester.

Mindenki kiakadt a csopaki tölgyfa miatt

Hatalmas felháborodás kísérte a csopaki esetet. Ambrus Tibor korábban azt írta, a fa értéke a Magyar Faápolók Egyesületének számítása szerint több mint 25 millió forint.

A rongálás miatt az önkormányzat feljelentést tett, valamint 250 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlanak fel annak, aki segít a felvételeken szereplő férfi azonosításában.

– A felháborodás nem egészen jó szó arra, amit egy jó érzésű ember ennek láttán érez. Értetlenség, undor, fájdalom borítja el az értelmetlen, önző pusztítás láttán. És persze reménykedünk, hogy ilyenkor is lesznek harcias természetvédők!

Hogy nem csak addig tart a természet védése, ameddig nem zavarja a kilátást egy fa!

Hogy nem csak addig vagyunk természetvédők, amíg nem ütközik az egyéni érdekeinkkel a természetvédelem – taglalta a polgármester, hozzátéve: „Nemcsak jogi és anyagi értelemben szeretnék az elkövetőt elszámoltatni, hanem erkölcsi értelemben is.”

Nyitókép: Facebook/Tibor Ambrus

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva