likeBalaton.hu | 2022.12.04. 16:00
Kiosztották az első Music Hungary-díjakat Veszprémben
A X. Music Hungary Konferencia & Showcase zárónapján, november 30-án került sor az első Music Hungary-díjak átadására a veszprémi Hangvillában. A díjazottak között az Anima Sound Systems-alapító Prieger Zsolt, a Magyar Zene Háza és Krúbi is.

A Music Hungary Szövetség által alapított szakmai díj hiánypótló a hazai zeneiparban, a szektor egységességét és átjárhatóságát hangsúlyozó elismerés a szakma minden részére kiterjedően elismerésben részesíti a kiemelkedő teljesítményeket. A díj megalapítása egybeesik a Konferencia jubileumával.

Fotó: Music Hungary Szövetség – hivatalos

A magyar zeneipar lelki tartalékai

A Hangvilla nagytermében szinte minden szék megtelt, az esemény a konferencia megkoronázása volt, melynek két házigazdája, Csepelyi Adrienn és Hajós András voltak. A nevezettekből szakmai bizottság állította össze a díjakra leginkább esélyeseket: Jónás Vera Artisjus- és fonogram díjas énekesnő, dalszerző; Décsy Eszter, a Music Hungary Szövetség PR- és kommunikációs menedzsere; Horváth Gergely rádiós szakember, kreatív producer; Réz György, kommunikációs szakember és Majdnem Híres Rocksuli társalapítója; Stiedl Gusztáv, Schubert Music Publishing társtulajdonosa és a Magyar Zeneműkiadók Szövetségének társelnöke; Temesi Bertalan Artisjus és Fonogram díjas basszusgitáros, zenei producer; és Varga Balázs, a TIXA Hungary Kft. alapítója, ügyvezetője, a Fekete Zaj Fesztivál főszervezője.

– Nem csak a díjazottak névsora, hanem elsősorban

a beérkezett jelölések száma és a shortlistesek minősége mutatja, hogy mekkora lelki tartalékai vannak a magyar zeneiparnak.

Hogy a nehézségek ellenére van mit és van is kedvünk ünnepelni – mondta el a díjátadó után Weyer Balázs.

A díjakat eddig a Music Hungary Szövetség elnöksége, Weyer Balázs elnök, Kádár Tamás társelnök, Süli András elnökségi tag és Temesi Bertalan korábbi elnökségi tag ítélték oda és adták át, nyolc kategóriában.

Prieger Zsolt, az Anima Sound System alapítója Crossover-díjat kapott
Fotó: Music Hungary Szövetség – hivatalos

Díjazottak

A Music Hungary Backstage-díját a három fős Supermanagement kapta, akik olyan előadók teljeskörű management és kiadói feladatait látja el a magyar zenei piacon, mint a Wellhello, a Follow The Flow, a Cloud9+, valamint az elmúlt pár év két kiemelkedő sikertörténete, Azahriah és Dzsúdló. A Showtime-díjat Krúbi Krúbileum produkciója kapta, mely a Parkban rendezett nagykoncert után méltó összefoglalása Krúbi öt évnyi pályafutásának, nagy adag iróniával, társadalmi reflexiókkal, komplex dramaturgiával és magas színvonalú produkciós háttérmunkával. A Vizuál-díjat a sinco néven alkotó Bátori ‘Jim’ Gábor fotós kapta, aki a hazai könnyűzenei élet legfoglalkoztatottabb fotósainak egyike, kevés zenészt találunk, akit ne örökített volna meg legalább egyszer.

A Music Hungary Innováció-díját a Magyar Zene Háza Hangdimenziók c. kiállítása és Hangdómja kapta. Az interaktív, abszolút XXI. századi megközelítésben feldolgozó állandó kiállítás, valamint

a különleges architektúrájú Hangdóm a leginnovatívabb hazai audiovizuális művészeti projekteknek ad otthont.

A zenei szakmáért legtöbbet tevő szakembereket elismerő Pro-díjat a francia származású, de két évtizede hazánkban élő Jehan Paumero kapta, aki közép- és kelet-európai zeneipari tapasztalatai segítségével jelentős szerepet játszott, hogy itthon is elindulhasson a Believe és mára a régióban jelentős piaci részesedést tudhasson magáénak. Az ő díját kollégája, Szántai Péter vette át.

A Média-díjat a nemrégiben elhunyt Lénárd Lászlónak ítélték posztumusz. A HammerWorld magazin társalapító-főszerkesztője volt. A hard rock és a metal műfaj egyik legnagyobb hazai szakértője, akinek a munkája volt az élete, díját alapító-kollégája, Cselőtei László vette át. A Music Hungary Inspiráció-díjat pedig a noÁr Mozgalomnak ítélték oda, szervezőmunkájuknak köszönhetően számos zenekar közvetít rajongóik felé fontos társadalmi ügyeket. És végül, de nem utolsó sorban a határterületek metszéspontján alkotóknak alapított Crossover-díjat adták át, amit Prieger Zsoltnak, az Anima Sound System alapítójának ítéltek, aki az elmúlt években számos magyar irodalmi életműhöz nyúlt hozzá interdiszciplináris esteket létrehozva.

Nyitókép: Music Hungary Szövetség – hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva