Mészáros Annarózsa | 2023.02.07. 16:00
Sikeres év van a badacsonyi borvidék mögött
A 2022-es esztendő a visszarendeződésről szólt a turizmus életében. A badacsonyi borvidék meghatározó turisztikai szakemberével, Tasner Mónikával a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület munkaszervezet-vezetőjével beszélgettünk a tavalyi évről és az idei várakozásokról.

— Úgy gondolom, hogy minden nehézség ellenére egy nagyon eredményes évet zártunk — indítja évértékelő beszélgetésünket Tasner Mónika.

Tasner Mónika
Fotó: Badacsonytomaj Tourinform

 

— A vendégforgalmi adataink is nagyon szépen alakultak. Az irodában a vendégszám a 2020-as és 2021-es nyárhoz képest valamivel kisebb látogatószámot mutat. Viszont országos viszonylatban a Tourinform irodák között a nyári vendégforgalmat tekintetében első helyen állunk, tehát mi fogadtuk a legtöbb vendéget. – büszkélkedik Mónika az elért eredményekkel. — Látható volt, ahogy a covid kezd eltűnni az életünkből és szabadon lehetett külföldre utazni, így a magyarok is nagyobb számban éltek ezzel a lehetőséggel. Így a 2019-es bázisévhez közelítettek az idei adatok. A 2020-as és 2021-es nyár extrém vendégszámokat produkált, hiszen nem lehetett külföldre utazni. De úgy gondolom, hogy kezd helyreállni a piac ilyen szempontból is.

 

Csak pozitívan

— Lehet, hogy a nyári fürdőszezonban többen mentek külföldre, de az ősztől tavaszi tartó időszakban pedig ugyanúgy tovább erősödött a belföldi forgalom. – Mónika szerinte ebben nagy szerepet játszik a Szép Kártya is. — Látható az, hogy az embereknél több pénz van, tehát többet tudnak szabadidős célra költeni. Én pozitívan tekintek a jövőre. Most itt van az energiaválság, a háborús helyzet, de amint a karácsonyi kereskedelmi és kiskereskedelmi adatok is megmutatták az emberek egyelőre nem akarják lejjebb adni az igényeiket. Megvan bennük az igény a kikapcsolódásra és az utazásra. S amíg meg tudják teremteni ennek a fedezetét, addig ez komoly visszaesést nem fog eredményezni a belföldi turizmusban.

Fotó: vargafotó

Szorosabb együttműködések a láthatáron

— 2023-ra azt irányoztuk elő, hogy a jelen gazdasági helyzetre való tekintettel még szorosabban együttműködünk az önkormányzatokkal és a tagjainkkal. Négy önkormányzat is benn van az egyesületünkben. Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Szigliget és Ábrahámhegy. — sorolja a településeket Tasner Mónika. — Még jobban törekszünk arra, hogy közösen gondolkodjunk, hogy minél hatékonyabban tudjuk megvalósítani a közös céljainkat, fontos, hogy még többet tudjunk beszélni egymással.

Fotó: Mihály Szilvia

— Sok mindenben szeretnénk nekik segítséget nyújtani. Jelen helyzetben például nagyon fontos téma, hogy hogyan kell szálláshelyek estében a megfelelő árat meghatározni. Sokféle szempontot kell figyelembe venni: az energiaárak növekednek, az emberek jövedelme nem minden esetben tudja ezt követni. Hogyan lehet, szabad megjeleníteni a szálláshely áraiban ezeket a folyamatokat. — A Tourinform iroda próbál segítséget nyújtani ebben is a szálláshelyeiknek, hogy se túl alacsonyra, se túl magasra ne lőjék be az áraikat. — Arra is törekszünk, hogy a térségünk kínálatát minél jobban megtudjuk jeleníteni a vendégek felé. Folyamatosan kérjük a tagjainkat és az önkormányzatokat, hogy küldjék a programjaikat, hogy nálunk minden egy helyen megtalálható legyen.

 

Badacsonyba tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 



 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva