Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt az egy hozzávalót soha ne hagyd ki a házi limonádéból!

default user icon
MME
A limonádé akkor a legfinomabb, ha mi magunk készítjük el. Így ugyanis olyan gyümölcsöket, szirupokat és persze zöldségeket, fűszereket, annyi és olyan édesítőt adhatunk hozzá, amilyet és amennyit csak szeretnénk. Ha igazán finom és különleges házi frissítőre vágysz, eláruljuk, mit ne hagyj ki belőle!

Akár az édesebb limonádét kedveled, akár fanyar ízvilágúval oltod szívesebben a szomjad, mindig adj hozzá egy kevés citromhéjat – tanácsolja a The Kitchn. A citromhéjtól különlegesebb, intenzívebb lesz a limonádé íze, ráadásul az illóolajok is bekerülnek az italba, tovább növelve selymességét, édes ízét.

A Bon Appetit szerint is a legcitromosabb limonádéhoz mindenképpen kell oleo saccharum. Mielőtt megijednél, hogy valami furcsa és szokatlan összetevőről van szó, eláruljuk, hogy ez tulajdonképpen nem más, mint citrusfélék héjából cukor felhasználásával kivont olaj. Lényegében sűrű szirup állagú citromcukor. És hogy miért kell ez a limonádéba? Amellett, hogy hasznosíthatod a citrusok héját, egyúttal erőteljesebb ízt és aromát adhatsz az italnak.

Az olajos cukor elkészítéséhez csak friss citromhéjra és cukorra van szükséged, kb. 1:2 arányban. A cukor segít kinyerni a citromhéj természetes olajait, miközben megédesíti azokat. Vágd fel a citromhéjat vékony csíkokra, tedd a héjdarabkákat egy tálba és öntsd rá a cukrot. A kezeddel néhány percig nyomkodd bele a héjakat a cukorba, majd fedd le a keveréket és hagyd állni legalább 3 órán keresztül, de legfeljebb 1 napig. Minél tovább áll, annál erősebb lesz a citrom íze. A végeredmény egy szuper, citromos szirup, amitől merészebb és erőteljesebb ízű lesz a limonádé.

Oleo saccharum bármilyen citrusfélékből készülhet: lime-ból, narancsból, mandarinból, grépfrútból. Az illatos keveréket nemcsak limonádék ízesítéséhez használhatod: salátaöntetként is szuperek, de kínálhatod fagylalthoz, keverheted koktélokba, jeges vagy forró teákba is. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss