Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 hiba, amit te is elkövetsz, ha wokban sütsz

default user icon
MME
A wok, mint bizonyára te is tapasztaltad, sok helyet foglal, de ez az egyetlen hibája. Ami pedig különlegessé teszi: egyszerűen, gyorsan készíthetsz finom és egészséges ételt benne.

Ha nem érezted még, hogy wokkal könnyebb az életed, valamit rosszul csinálsz. A jó hír: nem kell profinak lenned ahhoz, hogy igazán finom ételeket készíthess a wokban, csak tudnod kell, milyen hibákat vétesz sütés közben.

Nem jó wokot választottál

Amikor elhatároztad, hogy wokot vásárolsz, biztosan tapasztaltad, hogy rengeteg féle kapható. Nézzük először a méretet: nem biztos, hogy a legnagyobb a legjobb. Ezeket a hatalmas méretű edényeket ugyanis ipari tűzhelyekhez gyártják, így a konyhád normál főzőlapjain fizikailag képtelenség jól használni. A séfek szerint otthoni használatra leginkább egy 35 centiméter átmérőjű wok felel meg.

Az sem mindegy, milyen anyagból készül a wok. A hozzáértők szénacélból készült wok beszerzését javasolják, mert az strapabíró, nem hajlik meg könnyen, mint az alumínium, és nem olyan nehéz, mint az öntött vasból készült. Vásárolj olyat, amelyiknek nyelén hőálló markolat van!

Kimaradt a "beavatás"

Az új wokot először alaposan mosd el, majd szárítsd meg. Ezután tedd a tűzhelyre és hagyd felmelegedni. Az edény füstölni kezd – ez a gyártási folyamatból visszamaradt olaj. Melegítsd fel teljesen a wok minden részét, menet közben forgasd és döntsd meg, majd tedd félre kihűlni. Mosd át még egyszer, majd tedd vissza közepes lángra száradni. Ha teljesen megszáradt, adj hozzá egy csepp és alacsony hőfokon kezd el melegíteni, miközben egy papírtörlővel szétteríted az olajat úgy, hogy az egész wokot befedje. Ahogy az olaj eltűnik és a wok színe megváltozik, hagyd kihűlni, majd mosd el az edényt. A következő főzéskor ismételd meg a folyamatot.

Nem elég magas a sütési hőmérséklet

A magas hőmérsékleten meg fog égni az étel a serpenyőben, mielőtt átsülne – ez a hiedelem vezet a harmadik leggyakoribb hibához. A zöldségek és a húsok akkor lesznek ugyanis igazán finomak a wokban, ha magas a sütési hőmérséklet. Sőt, magának a woknak is forrónak kell lenni amikor beleteszed a húst és a zöldségeket: wok akkor áll készen a munkára, ha füstölni kezd, és ne, ne vedd le a wokot a tűzhelyről! Ha csökkenteni szeretnéd a hőt, egy csepp vizet, húsleves alaplét vagy rizsbort használj, ne a főzőlap hőmérsékletét vedd vissza.

Nem (jól) készíted elő a hozzávalókat

A wokban főzés egyik alapszabálya, hogy mindent készíts elő a sütéshez – és ez azt is jelenti, hogy mindent helyesen kell előkészíteni. Nagyon figyelj arra, hogyan vágod fel a húst és a zöldségeket! Gyorsan meg szeretnéd pirítani az összetevőket, ezért vágd nagyon vékonyra a zöldségeket, és lehetőleg átlósan, hogy a lehető legnagyobb legyen a hőnek közvetlenül kitett felület. A húsokat igazítsd a zöldségek méretéhez. Dolgozz szobahőmérsékletű hússal, mert akkor egyenletesebben sül meg.

Nem megfelelő olajat használsz

Mivel rendkívül magas hőmérsékleten kell dolgoznod, olyan olajat válassz, amelynek magas a füstpontja, így ellenáll a hőnek, és nem bomlik le és ég el gyorsan. A legjobb választás a szőlőmag- és a földimogyoró olaj, részben magas füstpontjuk miatt, részben pedig azért, mert kevés bennük a többszörösen telítetlen zsír. Az ilyen típusú zsírban gazdag olajok ugyanis könnyen megégnek és keserű lesz a bennük sült étel.

Nedves alapanyagokkal dolgozol

Ha csak felszeleteled az összetevőket, majd bedobod a wokba, rosszul csinálod – még akkor is, ha a wok hőmérséklete rendkívül forró. Ha ugyanis az alapanyagok nedvesek, akkor a wok hőmérséklete annyira lecsökken, hogy az étel gőzölni kezd, nem sülni. Ezért fontos a nedvességet minimalizálni.

Túl sok alapanyagot teszel bele

Ne zsúfold tele finom alapanyagokkal az edényt! Még ha meg fel is itatod a nedvességet az összetevőkről, mielőtt a wokba dobod őket, akkor is folyadék távozik belőlük, mikor főni kezdenek. Ha a wokot nem pakolod tele, akkor a folyadék gyorsan elpárolog – és pontosan ez a lényeg. Ráadásul ha tele a wok, akkor nem szépen sülnek meg az alapanyagok. Főzz inkább kis adagokban, ha kell, többet egymás után.

Nem jól tisztítod

Keményen dolgoztál, hogy patinás legyen a wokod, ne tedd hát tönkre azzal, hogy mosószerrel súrolod! A wok tisztításának legjobb módja ha néhány percre forró vízbe áztatod, majd puha szivaccsal áttörlöd. Ezután hagyd a pulton vagy a tűzhelyen megszáradni. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss