Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 érdekesség a főtt kukoricáról, amit eddig nem tudtál

Ugye te is imádod a főtt kukoricát? Hoztunk róla néhány érdekességet és hasznos tippeket is.

A kukorica háromnegyed része szénhidrát, a többi rostanyag. Cukortartalma lényegesen magasabb a többi gabonafélénél, mégis nyugodtan fogyaszthatják a cukorbetegek is, mert lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz. Magas rostanyag tartalma miatt fogyókúrázók is lelkiismeret furdalás nélkül lakmározhatnak belőle. Hogy az ízén kívül miért érdemes fogyasztani? Nagyon magas az antioxidáns tartalma, televan B és C-vitaminnal, folsavban, magnéziumban, káliumban és foszforban is gazdag.

Sokféle felhasználás

Mexikóban tortillát, Olaszországban polentát, Erdélyben kukoricakását készítenek belőle, a világ számos országában közkedvelt reggelinek számít a kukoricapehely is. Na és ne felétkezzünk meg a mozizás szinte nélkülözhetetlen kellékéről, a pattogatott kukoricáról sem. A gluténérzékenység rohamos terjedése miatt egyre fontosabb szerepe van a kukoricából készült ételeknek már liszt és tészta is készül belőle.

Tengeri, málé és törökbúza

Az indiánok termesztettek először kukoricát. Európába csak azután jutott el, miután Kolombusz felfedezte Amerikát. Népi elnevezése, a „tengeri” is arra utal, hogy a tengerentúltól származik. De számos más neve is van a magyar tájegységeken belül is, például törökbúza vagy málé. A kukorica a legtöbb országban alapvető népélelmezési cikk, de az USA a világ legnagyobb kukoricatermesztője. Az éves termés kb. 80 %-át még mindig takarmányozási célra használják fel.

 

Erre figyelj a vásárlásnál

Vásárlásnál egyáltalán nem mindegy, hogy melyik kukoricát választod. Az első, amire érdemes odafigyelned az a színe. Sajnos sokan takarmánykukoricát próbálnak árulni csemegekukoricaként. Tudni kell, hogy a takarmánykukorica sötétebb, pirosas, míg a csemegekukorica sokkal világosabb, majdhogynem fehér. Ha egy kicsit megsérted az egyik szemet a körmöddel, megnézheted, hogy jön-e ki belőle tejszerű nedv, azt válaszd, amelyikből igen, mert az azt jelzi, hogy friss a kukorica. Ugyanezt mutatja az is, ha élénk zöldek a levelei.

A tejes trükk

A kukoricafőzés elég hosszadalmas dolog, de egy remek trükkel felgyorsíthatod. Ehhez a kukoricán kívül csak tejre és vajra lesz szükséged. Miután a kukoricát belehelyezted egy lábasba ne csak vizet, hanem egy bögre tejet és egy negyed kocka vajat is adj hozzá. Így a kukorica 7-10 perc alatt megfő, ráadásul finom puha és vajas ízű lesz.

 

Ezek is érdekelhetnek:

Ezek is érdekelhetnek

Friss