Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezeket mindenképpen tudnod kell, ha rozéval kínálod a barátaidat!

default user icon
MME
Bár sokan egész évben a rozéra esküsznek, a nyári kánikulában megsokszorozódik a rajongók száma. Ilyenkor egy könnyed, gyümölcsös, alacsony alkoholtartalmú borra vágyunk inkább, és ezt tökéletesen hozza a rozé.

Töretlen népszerűségét jól tükrözik az eladási számok, és az, hogy a legtöbb borászat „kénytelen” beilleszteni a portfóliójába, hogy megfeleljen a borstílus rajongótáborának. A borvilág egyik legfontosabb kiadványa, a Decanter magazin 2022-es bortrendeket taglaló cikkében ismét szerepel a rozé, ráadásul úgy írnak róla, mint amit egyre többen választanak majd nem csak nyáron, hanem egész évben. Egyelőre megkerülhetetlennek látszik a rozé műfaja, ezért érdemes jobban megismerni, hiszen a rozék világa egyáltalán nem egysíkú. Változatossá teszi a különböző szőlőfajták használata, a borkészítési eljárások, hogy csendes vagy buborékos borról van-e szó, felfedezhetjük az eltérő színárnyalatokat és karaktereket, vagy akár azokat a prémium, kisszériás tételeket, amik bármelyik komoly borrajongó számára érdekesek lehetnek.

Így fogyasszuk a rozét

A nyári rozéfogyasztásunkat ugyan nem kell túlgondolni, azért pár dologról nem érdemes most sem megfeledkezni. A legideálisabb 8-10 fok körüli hőmérsékleten inni a rozét, hiszen így még bőven érvényesülnek az üde, gyümölcsös aromajegyek, amiket ennél hidegebben már nem éreznénk. Próbáljuk meg hosszú szárú borospohárból inni, akár még fröccsnek is, hogy a száránál fogva ne melegítsük fel mi is pluszban az italunkat, és tovább maradjon hideg. Ha már a fröccsöt említettük – ami a strandoktól a romkocsmákon át az elegáns partikig mindenhol divatos –, amíg a napközbeni nagy meleg tart, addig érdemes szódával felöntve fogyasztani a rozét, hogy egyben a hidratálásról is gondoskodjuk.

Ételek rozé mellé

A rozéhoz ételt választani sem nehéz, leginkább a könnyű, nyári fogások mellé passzol jól. Kínálhatjuk friss salátákhoz, egyszerű tésztaételekhez, szendvicsekhez. A tenger gyümölcseit és a halakat akár grillezve, akár például rizottónak elkészítve remekül kíséri, ahogy a sült csirkét is és a pizzát, focacciát is. A rozéból készíthetünk jégkását is, magában vagy más gyümölcsökkel együtt, ami igazán frissítő desszert lehet egy étkezés végén.

Ostoros Egri Rozé Birtok Válogatás 2021

Az Egri borvidék legnagyobb pincészetének boraihoz szerencsére könnyedén hozzájuthatunk bárhol az országban. A hűvösebb klímának köszönhetően gyümölcsös, eleven rozék kerülnek innen a boltok polcaira. A több szőlőfajta házasításával készült borban piros ribizlit és érett cseresznyét érezni, egy kis vaníliás édességgel a korty végén. Mindenképpen próbáljuk ki frissítő fröccsnek is!

Frittmann Rosé Cuvée 2021

A Kunsági borvidék különösen kedvez a könnyed, gyümölcsös borok műfajának. Frittmannék több generáción keresztül, 40 év óta készítenek borokat Soltvadkert környékén, köztük olyan slágereket, mint az Irsai Olivér, a Generosa, az Ezerjó és persze a rozék, amiből többféle is készül a pincészetben. A Rosé Cuvée kedves, nőies címkéjét egyből fel lehet ismerni a polcokon. A beltartalom is hasonlóan légies és elegáns, ami egy kellemes nyárestére a legjobb választás.

Villa Gyetvai Cabernet Franc Rosé 2021

A balatonfüredi borászatot egy igazán unikális helyen, a város szívében lévő, felújított villaépületben találjuk, amit egy ősfás, nagy park vesz körül. A tótól mindössze pár perc sétára találhatunk rá, így itt igazán át tudjuk élni a balatoni életérzést úgy, hogy csend és nyugalom vesz körül minket, miközben borozunk. Cabernet franc-ból készült rozéjukat tartalmasabbra hangolták: több színanyag, több beltartalom, magasabb alkohol. Egy olyan franc, aminek a csomagolása rozé, de beltartalmában inkább vörösbor, és megjelenik benne a szőlőfajta rétegzettsége is.

Még több boros cikk:

Ezek is érdekelhetnek

Friss