Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Magas a vízszámlád? Így spórolhatsz!

default user icon
MME
A száraz nyári hónapok okozta vízhiány és az egyre nehezebb gazdasági helyzet is arra ösztönöz bennünket, hogy átgondoljuk vízfelhasználási szokásainkat. Ha okosan élünk és takarékoskodunk a vízzel, biztosan kevesebb lesz a vízszámlánk is.

Megszoktuk, hogy bármikor nyitjuk ki a csapot, abból friss, tiszta víz folyik. Nem gondoltunk a jövőre, arra, hogy véges lehet a vízkészületünk, és arra sem, hogy a vízszámlán egyre magasabb és magsabb összeg fog szerepelni. Íme néhány tipp, ami segíthet csökkenteni a vízfogyasztást és ezáltal a vízszámlát is.  

1. Mosogatáskor ne folyóvízzel öblítsük el az edényeket! Vizet takarítunk meg, ha a mosogató egyik felét a mosogatáshoz, másik felét az öblítéshez használt vízzel töltjük fel.

2. Ha vezetékes vízzel locsoljuk a kertjét, figyeljünk oda, hogy tényleg csak azt a területet locsoljuk, amit szeretnénk! Ne öntözzük a járdát vagy az utcát feleslegesen.

3. Csak akkor indítsuk be a mosógépét, ha tele pakoltuk ruhával! Félig üresen is ugyanannyi vizet használ el mint tele, gondoljuk meg mielőtt beindítjuk!

4. Nyáron tegyünk előre több flakon vizet a hűtőbe, ne a csapot folyassuk a hideg vízért!



5. Ellenőrizzük rendszeresen vízszámlánkat! Hamar kiderülhet, hogy repedés vagy szivárgás keletkezett otthonunkban. Sokszor ezek a hibák csak akkor derülnek ki, amikor már rengeteg víz elfolyt, amit bizony ki  kell fizetnünk. 

6. Kora hajnalban, vagy késő este öntözzük a kertünket, amikor hűvösebb van, így a párolgás is kisebb.

7. A gyümölcsöket, zöldségeket mossuk tálban, ne folyó víz alatt! Ezzel a módszerrel rengeteg vizet takaríthatunk meg.

8. Kádfürdő helyett zuhanyozzunk, és lehetőleg gyorsan: ha 1 percnél rövidebb ideig tusolunk,  éves szinten 2-3 m3 vizet is megtakaríthatunk. 

9. Ha tehetjük, gyűjtsünk esővizet és öntözzünk azzal.

10. Ne használjunk folyóvizet fagyasztott étel felolvasztására! Gondolkodjunk előre és időben vegyük ki a fagyasztóból a kívánt ételt.

11. Javítsuk vagy javíttassuk meg mindenképpen a csöpögő csapokat! Hetente akár 600 liter víz is elfolyhat így.

12. Zárjuk el fogmosáskor a vizet, ne folyassuk feleslegesen!

13. Szereljünk fel átfolyós vízmelegítőt a mosogatónkhoz: az ilyen készülékek óriási előnye, hogy a csaptelep megnyitásától számított 2 másodpercen belül megjelenik a meleg víz.

14. A legfontosabb tippünk: tanítsuk meg gyermekeinket is a víz védelmének fontosságára!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss