Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

13+1 tipp, amellyel csökkenthetjük a vízfelhasználást a konyhában 

default user icon
MME
Bár a konyhában lényegesen kevesebb vizet használunk el, mint a fürdőszobában, az élhetőbb jövőnk és a költségeink csökkentése miatt érdemes víztakarékos megoldásokra törekedni a főzés és a mosogatás során is.

Amíg nem voltak vízvezetékek otthonainkban, a gondos vízfelhasználás a mindennapi élet része volt. A vízvédelemre gondolni kellett, hiszen minden csepp számított: nem volt mindegy, hogy milyen távolságról kellett a házakba vinni az éltető nedűt. Most gondolkodás nélkül nyitjuk a csapot, ha mosogatni akarunk, főzni vagy éppen felmosni. A vízkészleteinket azonban óvni kell, ezért a víztakarékosság most legalább olyan fontos, mint a régmúlt időkben. Tippjeink jó kiindulópontot jelenthetnek, hogy minimális erőfeszítéssel jelentősen csökkentsük a vízfelhasználást otthonunkban. 
  
1. A víz felhasználása akkor hatékony, ha nem folyatjuk a vizet! A zöldségeket és gyümölcsöket soha nem mossuk folyó víz alatt: öntsünk egy tálba vizet, és abban tisztítsunk meg lehetőleg nagyobb mennyiséget. Ha például a salátából egyszerre csak néhány levél kell, akkor is mossuk meg az egészet. A levelekről itassuk fel a vizet, csavarjuk papírtörlőbe és tegyük a hűtőszekrénybe. Nemcsak vizet, de időt is megtakarítunk, ha előre gondolkodunk. A mosóvízzel pedig meglocsolhatjuk a virágokat. 


  
2. Ha kézzel mosogatunk, zárjuk el a csapot, amíg dörzsöljük, csutakoljuk az edényeket. A legjobb, ha vízzel félig feltöltött mosogatóba mosogatunk, és az öblítést egy másik, tiszta vízzel teli edényben intézzük.  
  
3. Kézi mosogatásnál csak kis mennyiségű, hígított mosogatószert használjunk, így öblíteni is kevesebb vízben kell az edényeket. 
  
4. Csak akkor kapcsoljuk be mosogatógépet, ha az megtelt. A félig üres mosogatógép vizet pazarol, hiszen a vízfogyasztása nem lesz kevesebb attól, hogy kevesebb edényt pakoltunk bele. Így akár 5-10 liter vizet is megtakaríthatunk mosásonként. (Egy víztakarékos mosogatógép egyébként kb. 50%-kal kevesebb vizet használ, mint amikor kézzel mosogatunk.)  Mosogatógép vásárlásakor lehetőség szerint válasszunk olyan eszközt, amely víz- és energiatakarékos fél-programmal is rendelkezik.  


  
5. Mindannyian tudjuk, hogy az odaégett, beszáradt ételmaradékokat nehéz eltávolítani az edényekről, tányérokról. Ekkor jó szolgálatot tehet a konyhában az előző mosogatásról megmaradt öblítővíz: beleönthetjük az áztatást igénylő koszos edényekbe. A vízfelhasználást tovább csökkenhetjük, ha az edényeket a lehető leghamarabb elmossuk vagy eltöröljük, így a maradék nem keményedik meg és kevesebb vízre lesz szükség a tisztításhoz.  
  
6. Jó hír, hogy ha a konyhában mosogatógép van, nincs szükség előmosásra. Ha eddig kiöblítettük az edényeket, mielőtt a gépbe tettük volna, ideje, hogy újragondoljuk a konyhai vízspórolást!  
  
7. Változtassunk főzési szokásaikon! Főzés helyett pároljuk ételeinket: nemcsak kevesebb vizet használunk el, az ételben is jobban megmaradnak az értékes tápanyagok és vitaminok. Főzéskor csak annyi vizet használjunk, amennyi feltétlenül szükséges. 
  
8. Ma már szinte minden konyhában található vízforraló. A vízspórolás jegyében csak annyi vizet tegyünk bele, amennyit el is használunk! A készülék alján maradt vizet használjuk fel főzés során, vagy öntsük a szobanövényeinkre, tegyük a felmosóvízhez. 


  
9. Ne használjuk a folyó vizet fagyasztott ételek felolvasztására, ez ugyanis komoly pazarlás és felesleges is. Szobahőmérsékleten kicsit tovább tart a jégtelenítés, de lényegesen gazdaságosabb megoldás. 
  
10. A zöldségeket legegyszerűbben úgy tudjuk elkészíteni, ha a forralóban melegített vízzel felöntjük a zöldségeket, lefedjük és így tesszük a tűzhelyre. Vizet és energiát is megtakaríthatunk. 
  
11. A konyhában is szereltessünk fel víztakarékos csaptelepet. A régebbi csapok is könnyedén átalakíthatók: a modern perlátorok segítségével a vízfelhasználás csökken, miközben a víznyomás ugyanolyan marad.  
  
12. A konyhai vízfelhasználás csökkenthető, ha a padlót csak hetente egyszer mossuk fel. Rendszeres söprés mellett, illetve ha a kiömlő folyadékot, elcsöppenő ételdarabokat azonnal feltöröljük, megőrizhetjük a tisztaságot minimális vízhasználattal is.  


  
13. A ivóvizet palackban vagy kancsóban tároljuk és tartsuk a hűtőben. Így egy forró napon akár 10 liter vizet is megspórolhatunk – kb. ennyi vizet folyatunk el ugyanis míg frissítő, hűs vízhez jutunk a csapból. 
  
+ 1 Konyhában mosogatáshoz ideális az átfolyós vízmelegítő. Egy ilyen készülék pillanatok alatt akár 60 fokra is felmelegíti a vizet. 

Még több érdekes cikk a spórolásról:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss