Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 dolog, ami a testeddel történik, ha kávét iszol

default user icon
MME
Sokan el sem tudjuk képzelni a reggelt nélküle, de a kávéfogyasztás egyéb következményeiről keveset hallunk. Ugyanis a kávé sokkal többet tesz, mint hogy segít felébredni. Összegyűjtöttük a pozitív és a negatív hatásokat.

Boldogabbá tesz

Ha rendszeresen kávézunk, pozitívabban gondolkodunk. A koffein ugyanis közvetlenül hat az agyműködésre, és nemcsak javítja a mentális éberséget, de növeli a dopamintermelést, amit "boldogsághormonként" is ismerünk. Kutatások szerint a kávéfogyasztók között kevesebb a depressziós, és kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak, mint azok, akik nem isznak a fekete nedűből. A Harvard's School of Public Health 2013-as tanulmánya szerint azoknál, akik naponta két-három csésze koffeintartalmú kávét isznak, 45 százalékkal csökken az öngyilkosság kockázata, ami valószínűleg a koffein serkentő hatásának és a hangulatjavító hormon termelődésének köszönhető. 


 

Jótékonyan hat a szív egészségére

Napi 2-4 csésze kávé bizonyítottan 20 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A rossz hír az, hogy ez a kávét üresen fogyasztókra vonatkozik: azok, akik cukorral, tejjel vagy tejszínnel isszák, nem igazán számíthatnak a kávé szív- és érrendszer védő hatására.

Növeli a fizikai teljesítményt

A sportolók nemcsak a kávéfogyasztás mentális előnyeit élvezhetik: a kávéban található természetes koffein jobb fizikai teljesítménnyel jár együtt, különösen az aerob vagy állóképességi gyakorlatok során. A teljesítmény javításához testsúlytól függően 1-4 csésze kávéra van szükség naponta. A koffein növelheti a teljesítményt a hosszú és a rövid távú edzések során, ráadásul "kikapcsolja" az agyunkban azt a részt, amely felismeri az adenozint, a fáradtságérzetet okozó vegyi anyagot. Ez az oka, hogy csökken a fáradtság és a fájdalom érzése. A koffein koncentrációt és éberséget növelő képessége szintén elősegíti a sikeres edzést.

Segít a narancsbőr elleni küzdelemben

Igazából nem a kávé, hanem a zacc hámlasztó hatását használjuk ki a szépségápolásban. A kávézacc természetes hámlasztó, ami serkenti a vérkeringést, feszesebbé teszi a bőrt, és a benne található antioxidánsok segítenek a méreganyagok eltávolításában. 

 

Javíthatja a memómirát

Tudjuk, hogy a koffein éberebbé tesz és segíti a koncentrálást. Ám azt, hogy a tanulásban, az új ismeretek tartós megőrzésében is segít, csak egy új tanulmány erősítette meg. A Nature Neuroscience folyóirat szerint a koffein nemcsak a teljesítményt javította a vizsgált személyeknél, hanem a hosszú távú emlékek megszilárdulását is elősegítette.

Függőség alakulhat ki

A túl sok kávéfogyasztás negítív hatássokkal járhat: szorongóvá válhatunk, nyugtalanul aludhatunk, álmatlanságtól szenvedhetünk és függőség is kialakulhat. Az American Heart Association szerint az extra koffeinbevitelhez szokottak 12–24 órával az utolsó koffeinadag után elvonási tüneteket tapasztalhatnak, ami viszont 24-48 órán belül megszűnik. Az egyik leggyakoribb tünet a fejfájás. (Érdekesség: egy nap kb. 100 csésze kávé a halálos adag.)

Csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

Az intenzív kávéfogyasztás – legalább napi 4-6 csésze – kb. egyharmadával csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A vizsgálatok többségéből úgy tűnik, a koffeinmentes kávénak is van ilyen hatása, de jóval gyengébb. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss